Op zondag 24 september kwamen de V5-leerlingen en hun begeleiders in Barcelona aan. Maandagochtend werd een bezoek gebracht aan de prachtige basiliek Sagrada Familia, die ontworpen is door Antoni Gaudi. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. De verwachte opleveringsdatum is nu 2026. 

’s Middags gingen de leerlingen naar Park Guell, eveneens ontworpen door Antoni Gaudí. Het park zit vol verrassingen en architectonische iconen zoals het huis van Gaudí, de trap met de salamander en de slangenbank met de beroemde mozaïeken. Park Güell staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
 
Dinsdag konden de leerlingen kiezen of ze het Museu Nacional d’ Art de Catalunya (MNAC) wilden bezoeken of Poble Espanyol. Het Museu Nacional d'Art de Catalunya is een nationaal kunstmuseum met een uitgebreide collectie Romaanse en Catalaanse kunst uit de 19e en 20e eeuw. En Poble Espanyol is een openluchtmuseum dat hedendaagse kunst, architectuur en ambachten combineert. Bouwstijlen uit heel Spanje worden hier weergegeven.
  
’s Middags gingen de heupen los en volgden de leerlingen een workshop flamenco. Vervolgens konden de leerlingen kiezen of ze naar CosmoXaixa, een natuurhistorisch en wetenschappelijk museum wilden gaan of naar het Hospital de Sant Pau. Het Hospital is ontworpen door de architect Lluís Domènech i Montaneren en is één van de belangrijkste voorbeelden van de Catalaanse variant van de Art Nouveau / Jugendstil-beweging. Antoni Gaudi overleed hier in 1926.

Vandaag is er een uitstapje naar Tarragona georganiseerd. Hier wordt het amfitheater bezocht en daarna is er een fotospeurtocht langs diverse bezienswaardigheden. De middag is vrij en geeft de leerlingen de gelegenheid om zelf rond te lopen. De dag wordt gezellig afgesloten op het strand bij Sitges.
 
Donderdag kunnen de leerlingen weer kiezen waar ze heen willen gaan: naar het FC Barcelona Museum, Casa Milà - een appartementsgebouw ontworpen door architect Antoni Gaudi met golvende buitenmuren- of Casa Battló eveneens ontworpen door Antoni Gaudi. Het FC Barcelona Museum bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een verzameling van foto's, documenten en trofeeën die de geschiedenis van de club op een interactieve glazen wand weergeven. Na aanraking krijg je door middel van lasertechnologie feedback via video, afbeeldingen en muziek. Het tweede deel bestaat uit een kunstcollectie met werken van Dali, Miro en Tapies. Het derde deel geeft de geschiedenis van de club weer. Onderdeel hiervan is een trofeekamer.

Na al deze indrukken kan ’s middags lekker door de stad gewandeld worden. Om 21.00 uur zit het er helaas alweer op en begint de terugreis naar Nederland.
 

Klik hier om een tweede fotoreportage met tevens filmpjes te bekijken.