Hoe kan het dat een oud stadhuis uit de Gouden Eeuw vol zit met verwijzingen naar de verhalen en goden van de Romeinen? Dat is de vraag waarover onze gymnasiasten uit klas 3 zich bogen tijdens de excursie in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

We leerden dat de machthebbers uit de Gouden Eeuw zich spiegelden aan de Romeinen. Want vroeger waren de Romeinen de absolute supermacht, maar de Amsterdammers in de Gouden Eeuw vonden dat zij dat nu zelf waren. Ze handelden immers over de hele wereld, verzamelden rijkdommen (overigens niet altijd even netjes) en pronkten met hun macht in het stadhuis.

Later is het stadhuis een paleis geworden. Nu doet het dienst als het ontvangstpaleis van de koning. We voelden ons zelf ook even koning en koningin, omdat we in de kamer mochten komen waar de troonswisseling nog steeds plaatsvindt.

Daarna speurden we in het Allard Pierson museum naar mooie objecten en onze docenten vertelden de bijzondere verhalen achter de archeologische schatten uit de Griekse en Romeinse tijd.

We kijken terug op een heel geslaagde dag. Niet in de laatste plaats omdat we hoorden dat we zulke leuke leerlingen hebben. Ja, dat wisten wij al lang!

 

Bas Pijnappel, namens de sectie klassieke talen,