Alberdingk Thijm College

 

De leerlingen uit twee gymnasium bezochten deze week het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Misschien wel Nederlands mooiste museum op het gebied van archeologie van de Oudheid.

Sinds het begin van dit schooljaar hebben ze het vak Grieks nieuw op hun rooster staan. De eerste weken op school stonden vooral in het teken van kennismaking met het Griekse alfabet en de Griekse cultuur. In het museum oefenden ze vooral hoe je goed naar objecten moet kijken. Een paar kritische leerlingen zagen al meteen bijzonderheden in het Griekse alfabet op een vaas staan. Ook bekeken en analyseerden ze allerlei voorstellingen van sporters en helden, en maakten ze tekeningen op basis van elkaars beschrijvingen van de museumstukken.

De leerlingen hebben zich ook op een echte 'case' van het museum gestort. Het museum is erg trots op de afdeling van Nederland en het Nabije Oosten en wil daar graag meer bezoekers naar trekken. De opdracht aan leerlingen was om daarbij te helpen. Aan de hand van hun eigen interesse kozen leerlingen op deze afdelingen in groepjes objecten uit die zij mooi en bijzonder vonden. Nadat ze eerst allerlei belangrijke informatie over deze objecten verzameld hadden, hebben ze dit in de les verwerkt tot een aantrekkelijke folder.

 

Bas Pijnappel, namens de sectie klassieke talen