Afgelopen vrijdag zijn we met de examenklassen kunst naar Rotterdam geweest. We begonnen de dag bij filmtheater LanterenVenster, waar we de film 'Grand Budapest Hotel' van de regisseur Wes Anderson bekeken.
 
In de middag bezochten we de Kunsthal. Daar kregen we een rondleiding door de tentoonstelling van één van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen: Ai Weiwei. 'In Search of Humanity' is zijn meest volledige overzichtstentoonstelling tot nu toe. Deze tentoonstelling geeft een indrukwekkend overzicht van zijn ruim vier decennia durende carrière, met schilderijen, culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst.

Je krijgt inzicht in het leven van Ai Weiwei: zijn vroege jeugd die hij met zijn vader doorbracht in ballingschap en zijn gevangenschap in 2011. De kunstwerken tonen zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld. De intimidatiemethoden van de Chinese regering, de roep om vrijheid, oorlogen en de wereldwijde vluchtelingencrises. De kunstenaar vindt dat we allemaal verantwoordelijk zijn om actie te ondernemen bij bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten.
Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door jeugdherinneringen uit zijn geboorteland China. Ai Weiwei toont in zijn werk geregeld de overblijfselen van verwoesting. De kunstenaar verwijst hiermee naar het Chinese ambacht dat verloren gaat, en tegelijk weerspiegelen de werken zijn leven als dissident en kritiek op de Chinese overheid. Hieronder een foto-impressie.

 

Mascha Kragten, namens de sectie kunst