Ieder winterseizoen organiseert de Nederlandse Ski Vereniging het 'NK schoolteams', slalomwedstrijden skiën of snowboarden voor leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs. Het Alberdingk Thijm College is vorig schooljaar 1e geworden. Ze wonnen toen een grote beker, die te bewonderen is in de mediatheek.
Dit schooljaar doet het ATC met twee teams mee. Voordien is intensief getraind op de borstelbaan Wolfskamer in Huizen. Afgelopen zaterdag waren de voorrondes van het NK-schoolskiën in Snowworld Amsterdam. Al om 06.50 uur vertrokken de deelnemers met de ATC-bus vanaf het Laapersveld. Beide teams hebben het fantastisch gedaan want ze zijn door naar de finale!
Team 1 behaalde de eerste plaats en team 2 de tweede plaats. Simon de Vries uit V6 heeft bovendien de 1e prijs bij de heren gewonnen en Aimée-Carlijn de Vries (is geen familie van Simon) uit V4 heeft de 1e prijs bij de dames gewonnen. Wat een geweldige prestatie!
De organisatie is in handen van oud-leerling Pepijn de Vries. De finales zijn op zaterdag 5 april 2025 bij SnowWorld Zoetermeer. We wensen de sporters veel succes en hopen dat ze weer een beker in de wacht kunnen slepen.





























Leerlingen van het ATC organiseren op 20 maart a.s. samen met de medewerkers Youssef El Iandouzi en Fatosj Temizkan voor de derde keer een Iftar in de aula op school. Dat is de maaltijd die moslims direct na zonsondergang nuttigen om hun vasten te verbreken tijdens de Ramadan. Iftar is niet alleen een maaltijd, maar ook een sociale gelegenheid waarbij vrienden en familie samenkomen.
De leerlingen en medewerkers kunnen zich opgeven om hierbij aanwezig te zijn. De avond staat in het teken van verbinding en het beter leren kennen van elkaar. Iedereen wordt verzocht om iets te eten mee te nemen vanuit de eigen cultuur om te delen. Het wordt vast weer een mooie, bijzondere en betekenisvolle avond.
De leerlingen uit de tweede klas brengen deze week een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam voor het vakoverstijgende project ‘A new Gallery of Honour’ voor de vakken beeldende vorming, Engels en geschiedenis.
Na een rondleiding met een gids om in aanraking te komen met de schatten van ons verleden en om inspiratie op te doen gaan ze twee kunstwerken uit de Gouden Eeuw uitzoeken die ze willen gaan gebruiken voor hun eigen ‘Gallery of honour’. Ze krijgen een werkblad waarop ze onder andere aan kunnen geven wat het thema is en waarom ze dit schilderij gekozen hebben. Vervolgens houden ze in het Engels een pleidooi waarom juist dit werk vanwege zijn historische belang een plek verdient in de Eregalerij.










Met veel interesse volgen we oud-leerlingen, die na het afronden van hun studie bij het ATC, in het voetlicht staan. Charlotte Spruit is één van de leerlingen, die momenteel veel furore maakt. Op zondag 23 maart a.s. speelt ze in het Concertgebouw in Amsterdam. Charlotte wordt momenteel gezien als één van Nederlands grootste viooltalenten.
Op 4-jarige leeftijd begon Charlotte haar vioolstudie bij de bekende vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Ze studeerde in Engeland aan de Guildhall School of Music en aan de Royal Academy of Music en kreeg les van befaamde viooldocenten. Ze ontving een Bicentenary Scholarship, die leerlingen krijgen met uitzonderlijke kwaliteiten. Bij haar afstuderen werd ze verblijd met de HRH Duchess of Gloucester Prize.
Charlotte Spruit is een soliste en kamermusicus, die wordt geprezen om haar gepassioneerde spel. Ze won de eerste prijs, de publieksprijs en de Genuin Classics prijs bij het Leipzig International Johann Sebastian Bach Concours in 2022. Ook won ze de Young Classical Artists Trust (YCAT) International Auditions in Wigmore Hall in 2023 en werd uitgeroepen tot Classic FM Rising star in 2024. Wat fantastisch allemaal. Wat een prestatie!
Als solist heeft Charlotte met gerenommeerde orkesten en musici zoals Janine Jansen, Rachel Podger en Gidon Kremer gespeeld. Charlotte probeert op innovatieve wijze haar muziek naar het publiek te brengen, bijvoorbeeld door verschillende kunstvormen samen te brengen. Met kunstenaar Jérémie Queyras creëerde ze voorstellingen waarin schilderkunst en muziek gecombineerd werden. Samen wonnen ze de eerste prijs op het Goodmesh Concours in 2022.
We wensen Charlotte veel succes met haar toekomstige muzikale carrière en blijven haar natuurlijk volgen.



We zijn blij dat we u nu uit kunnen nodigen om bij de presentatie van deze expositie aanwezig te zijn op 24 maart a.s. om 19.00 uur. We hopen u te mogen verwelkomen.
We wensen u veel kijkplezier!

















































































De eindexamenleerlingen met Kunst in hun pakket zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de grote eindexamenexpositie, die op maandag 24 maart geopend zal worden. Het thema is 'Fake or real'. In de fotoreportage hieronder ziet u een aantal van hen in actie. Het leuke is dat er met verschillende materialen gewerkt wordt. We kijken vol verwachting uit naar de vernissage!
















Het schooltoneel bovenbouw heeft wekenlang geoefend. Donderdag 6 en vrijdag 7 maart a.s. is de uitvoering van hun theatervoorstelling 'De zere neus van Bergerac' in theater Santbergen in Hilversum om 19.30 uur. Dit is een welriekend sprookje over klunzige feeën, een dappere dichter, oenige vechtersbazen, smerige trollen en een belachelijke neus. De toneelspelers toveren het klassieke verhaal van Cyrano de Bergerac om in een vrolijke voorstelling vol Franse meezing-chansons, echte degengevechten en veel te veel haastverkledingen.
Theater Santbergen bevindt zich op de Noorderweg 2. Dit is een grote televisiestudio uit de NOS-tijd, die is omgebouwd tot een prachtig, intiem theater met een professionele verlichting. Het is de thuisbasis van de Hilversumse Theatergroep de Fusie.
Kaartjes kunnen via deze QR-code gekocht worden. Door de school heen hangen ook posters met deze code. We hopen u te mogen verwelkomen. De toneelavonden zijn altijd fantastisch om bij te wonen.
Op donderdag 13 februari heeft conrector onderwijs Guido Kalis de winnaars van de Wiskunde Olympiade in het zonnetje gezet. Twee weken eerder, op 30 januari, hadden er op school 53 leerlingen aan deze wedstrijd meegedaan. Van hen gaan er drie door naar de volgende ronde, op 14 maart op de universiteit:
- Sanne van Eert – 15 punten (vwo 4)
- Yuxuan Wu – 15 punten (vwo 4)
- Ruben van Schaik – 18 punten (vwo 5)
Deze winnaars ontvingen uit handen van Guido Kalis een certificaat en een prijsboek. Bijzonder is dat Yuxuan vorig jaar ook al door was naar de volgende ronde.
Bij de zesdeklassers, die alleen buiten mededinging konden meedoen, sprongen Lars van Eert (32 punten) en Jelske Venema (30 punten) eruit. Ook zij ontvingen een leuke attentie, naast de nodige felicitaties van de conrector, hun docenten en de overige fans.
Om een indruk van de wedstrijd te krijgen, staan onderaan dit bericht de opgaven en uitwerkingen.
We wensen Sanne, Yuxuan en Ruben heel veel succes op 14 maart bij de tweede ronde!
Quintijn Puite
(docent wiskunde, coördinator Wiskunde Olympiade)
Opgaven Wiskunde Olympiade.pdf
Uitwerkingen Wiskunde Olympiade.pdf









Tijdens de vrijdagmiddagactiviteiten doet een grote groep brugklasleerlingen mee met schaatsen. Na de herfstvakantie beginnen ze op de Vechtse Banen in Utrecht te trainen voor de regionale Scholen Ploegenachtervolging (SPA). Dit evenement wordt georganiseerd door de KNSB. De schaatsers worden wekelijks vol enthousiasme begeleid door de docenten Gonda Lautenbach, Merel Moolenaar en Pieter Mijnhout.
Vandaag waren de voorrondes in Breda. Maar liefst zes ATC-teams deden hieraan mee. Er werd hard gestreden. Team ATC1 meisjes bestaande uit Antje, Flore, Isolde en Tess behaalde een tweede plaats en ATC4 jongens, bestaande uit Gijs, Max en Tobin, een derde plaats. Wat een fantastische prestatie! De komende weken nog even hard trainen en dan op naar de finalewedstrijden, die op woensdag 26 maart in Leeuwarden plaatsvinden. Daar mag het team ATC1 meisjes namens het Alberdingk Thijm College van start gaan.
Het was weer een erg leuke sportieve dag, waar iedereen met veel plezier op terug zal kijken.











Vandaag is het 13 februari en morgen is het Valentijnsdag, de dag dat je je (anonieme) liefde kunt verklaren of een speciale vriend of vriendin op een bijzondere manier kunt tonen hoeveel de vriendschap je echt waard is. Er konden de afgelopen dagen rode hartjesballonnen gekocht worden met een kaartje eraan met een zelfgeschreven korte tekst of zonder tekst.
Omdat het op Valentijnsdag al voorjaarsvakantie is werden de balonnen gisteren en vandaag uitgedeeld. Het was een hele klus voor de feestcommissie om de honderden ballonnen op te blazen, de kaartjes eraan te hangen en de ballonnen in de juiste klas af te leveren.
Natuurlijk is het fijn als iedereen zo'n lief berichtje krijgt. Voor de onderbouwleerlingen is daar iets leuks op bedacht. Op papieren hartjes hebben zij voor alle klasgenoten iets positiefs geschreven. De naam mocht, maar hoefde niet bij de tekst vermeld te worden. Deze hartjes werden door de mentor in een mooi versierde envelop gedaan, waarna ze werden uitgedeeld. Dat maakt blij, geeft een band en maakt de vriendschappen binnen de klas nog hechter.










Het televisieprogramma Klokhuis is op het ATC geweest om in één van de lokalen filmopnames te maken met hulp van een aantal ATC-leerlingen uit leerjaar 2. De uitzending was deze week. De leerlingen die bij het programma betrokken waren zijn: Robin Buitenhuis, Eva Fabriek, Nassim Farouki, Liv Hendriks, Sam Kolpa, Zümra Koçak, Arya de Macêdo Hendriks, Nada Ben Messouad, Milan den Ouden en Joël van Rijn.
Het programma gaat over de verbinding tussen Nederland en Indonesië. In Nederland wonen wel twee miljoen mensen met wortels in Indonesië. Klokhuis duikt in de geschiedenis van de twee landen en ontdekt hoe dat komt.
Om de uitzending te bekijken klik dan hier
In de brugklas maken de leerlingen voor het vak beeldende vorming een opdracht waarbij ze schilderen, boetseren, knippen en plakken. Allemaal in het thema van de kamerplant. Eerst schilderen de leerlingen een stilleven van een kamerplant, waarbij ze moeten letten op licht en donker, waardoor de afbeelding plasticiteit krijgt. Daarna mogen ze in tweetallen een eigen plant ontwerpen. Ze denken hierbij na over de kleurcontrasten uit de kleurencirkel, en maken dan een keuze met welke kleuren de bladeren worden geknipt. Het plantenpotje boetseren ze met klei, en als het gebakken is krijgt het potje een kleur die bij de plant past.
In de fotoreportage hieronder staan enkele creaties uit de klassen V1a, V1C en V1G.
Mascha Kragten en Lisette Westra, docenten beeldende vorming










ATC Live is het jaarlijkse muziekevenement van het Alberdingk Thijm College. Maandagavond was het weer zover en gingen de leerlingen in het propvolle poppodium van De Vorstin in Hilversum uit hun dak. Het was één groot feest. Wat is er een talent binnen school!
De avond werd spetterend geopend door een optreden van de docenten. Er was een gevarieerd programma: Vienna van Billy Joel, het rocknummer Am I evil van Metallica, Rumor has it van Adele, Valerie van Amy Winehouse, Lady Marmelade van Patty Labelle, Onderweg van Abel en Kiwi van Harry Styles. Ook oudere nummers zoals Fly me to the moon passeerden de revue. Er was één klassiek nummer Etude in D-sharp minor, op8 dat virtuoos op de piano werd vertolkt.
Alle optredens waren van zeer hoog niveau. De ATC-schoolband begeleidde de artiesten. De fantastische belichting maakte het geheel compleet. De organisatie was in handen van de muziekdocenten en de ATC Live Commissie. Er zijn filmopnames gemaakt, die binnenkort te bekijken zijn op het YouTube kanaal van de school. De eerste vijf foto’s in de fotoreportage zijn gemaakt door fotograaf Lex Putman. Hulpleerlingen hielpen met het kaartjes scannen, bij de garderobe en het bedienen van de lift om ouderen naar de zitplaatsen te begeleiden.
Krantenartikel Hilversum Nieuws


















































































Afgelopen dinsdag gingen teams met leerlingen uit klas 1 en 2 (onderbouw) en klas 3 en hoger (bovenbouw) de sportieve strijd met elkaar aan met tafeltennis en trefbal tijdens het 2e interscolaire sporttoernooi van dit schooljaar. Er deden teams mee van het Aloysius College, Laar & Berg, de International School Hilversum (ISH) en het Alberdingk Thijm College.
Om 13.00 uur waren alle deelnemers met hun sportdocenten aanwezig op de ISH. Na een welkomstpraatje van de LO-docent van de ISH, Niels van Arkel, zijn de teams opgesplitst en konden we beginnen met het toernooi.
Bij de spannende trefbalwedstrijden, die fanatiek werden gespeeld, was veel publiek aanwezig. Het ging uiteindelijk om de gewonnen sets. Met de onderbouw zijn we op de 3e plaats geëindigd en met de bovenbouw op de 2e plaats. Een geweldige prestatie!
Bij het tafeltennis zijn we met de onderbouw en de bovenbouw als 2e geëindigd. Heel knap gedaan! Dit zorgde ervoor dat we nu op de 2e plaats zijn beland bij dit toernooi. Na twee toernooien staat het ATC bovenaan en zullen we op 4 juni a.s. tijdens het laatste toernooi bij Laar & Berg gaan zien of we deze eerste plaats kunnen behouden. Dat wordt weer spannend. We kijken ernaar uit.
Alle deelnemende leerlingen worden bedankt voor hun geweldige inzet en hopelijk zien we jullie bij het volgende toernooi weer.
Jan Douwe Glas, namens de sectie Lichamelijke Opvoeding (LO)
* normaalgesproken is de onderbouw klas 1, 2 en 3. Bij dit toernooi is de onderbouw alleen klas 1 en 2









































Afgelopen zaterdag was de jaarlijkse Open dag. Velen wisten de weg naar het ATC te vinden. De docenten presenteerden met veel plezier hun vakken en beantwoordden alle vragen. Je kon een rondleiding door de school krijgen van een brugklasleerling, die uit eigen ervaring van alles over het ATC vertelde, of je kon zelf op onderzoek uitgaan. Het was mogelijk om aan de hand van een puzzeltocht de hele school te bekijken. In diverse lokalen lagen leuke boeiende opdrachtjes klaar. Als deze goed werden uitgevoerd kon een cadeautje opgehaald worden.
De directie, de oudervereniging en de leerlingenraad waren aanwezig om iedereen van informatie te voorzien.
Het was weer een bijzonder leuke dag, zowel voor de bezoekers als de medewerkers en de ATC-leerlingen.













Voor alle leerlingen, die Grieks en/of Latijn volgen, zijn er vier keer per jaar leuke buitenschoolse gymnasiumactiviteiten. Vrijdagmiddag opende de ATC Gymnasium Bioscoop haar deuren. Traditiegetrouw vertonen we vijf films, die geïnspireerd zijn op de wereld van de Grieken of Romeinen. Dit jaar was de keuze uit: Hercules, Percy Jackson, Monty Python: Life of Brian, Roman Holiday en Agora. Zo was er voor elk wat wils.
Door de films te bekijken begrijpen we beter hoe de wereld van de Grieken en Romeinen nog steeds doorwerkt in onze wereld: soms letterlijk, soms in een heel andere vorm. Maar bovenal is een filmmiddag erg gezellig. Niet helemaal historisch verantwoord (de Grieken en Romeinen hadden nog nooit van maïs gehoord), maar wel erg welkom, was de popcorn.
Dit keer was het lekker achterover leunen, maar de volgende gymnasiummiddag zullen de hersenen flink aan het werk moeten, want dan is het weer tijd voor de Gymnasium Pubquiz! We kijken er al naar uit.
Bas Pijnappel, namens de sectie klassieke talen

Vanmiddag was een grote groep enthousiaste groep 8’ers naar het ATC toe gekomen voor een proefles gymnasium. Bij binnenkomst werden ze van harte welkom geheten.
Allereerst werd door de docenten Klassieke talen van alles verteld over het gymnasiumonderwijs op het ATC. Onderdeel hiervan was een introductie van de vakken Grieks en Latijn. Daarna gingen ze aan de slag met leuke en interessante activiteiten: in kleine groepjes bereidden ze échte Romeinse recepten in de ATC-keuken, maakten ze een masker van een Griekse God of losten ze de moord van Julius Caesar op in een escaperoom.
Afhankelijk van de proefles was er meer aandacht voor de taal of cultuur. Bij de escaperoom werd bijvoorbeeld naar de naamvallen gekeken en bij het koken ging het echt om de Romeinse cultuur. Natuurlijk was er tussendoor tijd voor een lekker drankje en hapje. Het was een erg leuke en bijzondere middag!







Maandag, dinsdag en woensdag zijn er vanaf het 5e lesuur fantastisch leuke theatermiddagen voor de brugklassen, die jaarlijks door de ouderraad georganiseerd worden.
De uitvoering is in handen van Theatermaker ROET. Dat is een organisatie, die workshops geeft om leerlingen meer te leren over alle facetten van theater en film. ROET neemt ook kleding en decorstukken mee. Iedere leerling kan kiezen wat voor workshop hij/zij wil volgen. Er kan gekozen worden uit:
- Theater:
Tijdens deze theaterworkshop leren de leerlingen hoe je spannend toneel maakt, hoe je verschillende emoties kunt spelen of hoe je je uit gekke situaties moet zien te redden. Verstaanbaar zijn, een tekst uit je hoofd leren en deze geloofwaardig spelen zijn natuurlijk van groot belang. - Film:
De leerlingen gaan een eigen film maken. Dat kan een detective, een stop motion film, een stomme film of een commercial zijn. Dat betekent zelf filmen, zelf acteren en 's avonds gaat de film in première! - Grime:
De leerlingen krijgen de basis van theatergrime en leren hoe je verschillende types kunt schminken en welke effecten je daarmee kunt bereiken. Hoe laat je iemand oud lijken of hoe maak je iemand heel eng? Deze technieken worden op elkaar geoefend. Dit gebeurt met hulp van professionele grimematerialen. Alle acteurs worden door deze leerlingen geschminkt. - Techniek - licht en geluid:
Tijdens deze workshop leer je hoe geluidsapparatuur werkt, hoe je lampen moet aansluiten en bedienen en hoe je met verschillende kleuren lampen een sfeer neer kunt zetten die past bij een scène. Tijdens de voorstelling regelen deze leerlingen zelf het licht en geluid.
Eind van de middag wordt gezellig samen op school gegeten en is er even een rustmomentje. Daarna is er ’s avonds een geweldige opvoering voor ouders/verzorgers in een tot theater omgebouwde aula. Het is voor de leerlingen een dag om nooit te vergeten.





























Ieder winterseizoen organiseert de Nederlandse Ski Vereniging het 'NK schoolteams', slalomwedstrijden skiën of snowboarden voor leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs. Het Alberdingk Thijm College is vorig schooljaar 1e geworden in de categorie Voortgezet Onderwijs. Wat was dat een fantastische prestatie!
Dit schooljaar doet het ATC weer mee. Via deze link kunnen de leerlingen zich voor de voorrondes, die op 15 maart a.s. bij Snowworld Amsterdam plaatsvinden, inschrijven. Voordien zal samen getraind worden op de borstelbaan Wolfskamer in Huizen.
Vervoer vanaf het Laapersveld is op 15 maart geregeld met de ATC-bus. Met eigen vervoer naar Amsterdam gaan is natuurlijk ook mogelijk. De finales zijn op zaterdag 5 april 2025 bij SnowWorld Zoetermeer. Ook dan zal het ATC voor vervoer zorgen.
Pepijn de Vries is de contactpersoon. Zijn gegevens staan hieronder op de poster vermeld. We zijn heel benieuwd of de ATC'ers weer zo goed gaan presteren.








De afgelopen jaren werd voor de kerstvakantie op school een Kerstmarkt georganiseerd. De opbrengst ging dan naar een onderwijsproject in Indonesië van de Van Empel Goldman Foundation, dat opgestart was door twee oud-leerlingen, of naar Trees for all, een organisatie die zich inzet voor een bosrijke wereld.
Dit jaar werd op een andere betekenisvolle manier dichter bij huis aandacht aan de kerstgedachte besteed. Het is heel belangrijk om interesse te hebben in de mensen direct om je heen. Daarom werd de leerlingen gevraagd om producten in te zamelen voor de Voedselbank Gooi & Omstreken. Dat is een tastbare manier van bijdragen en maakt de leerlingen bewust, dat er ook in onze omgeving sociale en economische ongelijkheid is.
Alle klassen hebben echt enorm hun best gedaan. Er zijn maar liefst 200 kratten gevuld met allerlei lekkere houdbare producten en handige verzorgingsproducten! Sommige kratten waren leuk versierd met lieve kerstwensen of leuke recepten. Dat was tijdens de mentorles in de klas gemaakt.
Het was een geweldige actie, die zeker voor herhaling vatbaar is. En de Voedselbank was er natuurlijk heel erg mee in zijn nopjes. Veel mensen konden verblijd worden met een pakket.



Het ATC heeft de Franse pers gehaald. Onze school werd in de lokale krant van Halluin vermeld. Onlangs was er namelijk een uitwisseling tussen de leerlingen van de internationale afdeling van het Collège Lili Keller-Rosenberg uit noord-Frankrijk en leerlingen van het Alberdingk Thijm College.
De Franse leerlingen waren drie dagen naar Nederland gekomen met als doel taal- en cultuuruitwisseling. Ze krijgen namelijk Nederlandse les op school en leren daar ook van alles over de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Onderdeel van deze excursie was een bezoek aan het Alberdingk Thijm College om in contact te komen met Nederlandse leeftijdgenoten en om de verschillen in het onderwijs(systeem) te zien.
De leerlingen van het Collège Lili Keller-Rosenberg hebben in het Nederlands een presentatie over hun school gegeven en een aantal van onze leerlingen hebben een presentatie gegeven over de school en hun woonomgeving. Na een gezamenlijke lunch werd een les drama, techniek of lichamelijke opvoeding gevolgd. Het was leuk om te zien hoe de leerlingen in het Nederlands, Frans of Engels met elkaar communiceerden en contact maakten.
We hopen dat deze uitwisseling over niet al te lange tijd een vervolg in Frankrijk zal krijgen. Dan kunnen onze leerlingen contact met hun Franse leeftijdgenoten maken, Frans spreken, zien hoe de lessen daar worden gegeven en de omgeving bekijken. De voorbereidingen zijn al in gang gezet.


Met de havo- en vwo-examenklassen met Kunst in hun pakket zijn we op excursie naar Den Bosch geweest voor het vak kunsttheorie.
De eindexamenonderwerpen zijn dit schooljaar: de cultuur van de kerk van de elfde tot en met de veertiende eeuw, cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw en massacultuur vanaf 1950. Daarom hebben we gekozen om een bezoek te brengen aan de Sint Jans Kathedraal. Met een gids zijn we de klokkentoren ingegaan en naar de top geklommen. Hier hadden we een spectaculair uitzicht over de stad en de kathedraal.
Aansluitend bezochten we het Noordbrabants museum. Daar kregen we een interactieve rondleiding door het museum, en bekeken we de kunstwerken die passen bij de tijd van het moderne en de massacultuur. De leerlingen hadden ook de mogelijkheid om wat vrije tijd in de stad door te brengen. Het was een erg leuke dag.
Mandy Habets en Mascha Kragten, docenten kunsttheorie








Alle brugklassen gaan rond deze tijd een dag met hun mentoren naar 'Het Buitenhuis' in ’s-Graveland toe om elkaar nog beter te leren kennen. Dat is een gerenoveerde boerderij uit 1634, die midden in het bos ligt naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten heeft dit 'klaslokaal in het bos' het hele jaar door aan de Alberdingk Thijm Scholen ter beschikking gesteld voor educatieve doeleneinden en sociale activiteiten.
De mentoren hebben voor alle klassen een leuk programma samengesteld met sportieve en leerzame binnen- en buitenactiviteiten. Het is altijd een erg leuk uitje. Deze week was V1d aan de beurt en volgende week V1a.













Het Kerstgala voor de onderbouwleerlingen was op school. De feestcommissie had de aula mooi versierd. De sfeer zat er goed in. Iedereen had een fantastische avond waar met veel plezier op teruggekeken zal worden. Hieronder alvast een kleine foto-impressie. Meer foto's volgen op korte termijn.









De kerstgala's waren een daverend succes. Alle aanwezigen hadden veel lol en hebben zich uitstekend vermaakt. Hieronder een foto-impressie van het Kerstgala van de bovenbouwleerlingen.









































































Vandaag zijn de leerlingen uit H4 en V4, die muziek in hun pakket hebben, naar het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam geweest. Hier bezochten ze een voorstelling van IJ-salon: het schoolconcert “(G)een sprookje” in de Grote zaal en volgden ze workshops.
IJ-salon is een muzikaal laboratorium waarbij de artistiek leider en solo-altviolist van het Koninklijk Concertgebouworkest, Michael Gieler, samen met een aantal muzikanten uit zijn orkest, de grenzen verkent van verschillende muziekgenres.
Voor deze voorstelling werd Anne-Maartje Leimeris, de componist des vaderlands en veelzijdig musicus, uitgenodigd. De ATC-leerlingen hebben samen met Anne-Maartje een nieuwe compositie gemaakt. Dat betekende niet alleen componeren maar ook arrangeren.
Het was een leuke en bijzondere muzikale dag.
Gonda Lautenbach en Hellen Vissers, namens de sectie muziek


















Vrijdag 13 december is het Paarse Vrijdag, dé dag om aandacht te besteden aan het thema diversiteit en inclusie. Oftewel: iedereen mag zichzelf zijn en het maakt niet uit wat voor gender je bent, wat je huidskleur is, wat je gelooft of op wie je verliefd bent.
Op het ATC hebben we een actieve Gay Straight Alliance (GSA) leerlingcommissie. Ze staan voor gelijkheid en vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, en hopen door hun activiteiten voor iedereen een veilige sfeer te creëren. Samen met medewerkers en leerlingen van het ATC organiseren ze de Paarse Vrijdag.
Net zoals een regenboog mooi is door alle verschillende kleuren, is het ATC een school met verschillende leerlingen. Om te laten zien dat je deze verschillen omarmt worden de leerlingen en medewerkers verzocht om vrijdag iets paars of iets kleurrijks aan te trekken naar school. In klas 1 en 2 wordt er vrijdag tijdens de mentorles aandacht besteed aan het belang van Paarse Vrijdag. Tijdens de eerste pauze vinden er voor de brugklassen in de aula twee verkiezingen plaats: ‘Wie maakt de beste Paarse Vrijdag slogan’ en ‘Welke klas komt in de meeste regenboogkleuren naar school toe'. Er worden tijdens de 1e en 2e pauze suikerspinnen uitgedeeld, je nagels kunnen paars gelakt worden of je kunt paars geschminkt worden.







Ministerie van OCW
In Nederland identificeert 12 procent van de bevolking zich als lhbti+. Voor lhbti+-jongeren is school vaak de eerste plek waar ze anderen ontmoeten die ook lhbti+ zijn. Op Paarse Vrijdag kun je aandacht besteden aan diversiteit en inclusie en lhbti+-jongeren om te laten zien dat je er voor hen bent.
]]>rood + geel -> oranje
geel + blauw -> groen
blauw + rood -> paars











Vandaag waren de leerlingen uit de 3e klas, die Duits volgen, naar de kerstmarkt in Münster. Hier zijn in het oude centrum een aantal 'Weihnachtsmärkte' oftewel kerstmarkten vlakbij elkaar te vinden. Deze traditionele markten worden in veel grote steden in Duitsland opgebouwd en blijven dan enkele weken staan.
De afgelopen twee weken werd in de klas al het één en ander voorbereid. De leerlingen oefenden hoe je een gesprek in het Duits kan voeren en leerden van alles over de Duitse cultuur.
In Münster kregen ze verschillende (foto)opdrachten. Ook stelden de leerlingen bezoekers op de kerstmarkt een aantal vragen. Het ene groepje vond dit spannend, terwijl het andere groepje vol enthousiasme eropaf ging. Dit was een goede manier om de taalvaardigheid toe te passen. Natuurlijk was er ook tijd om Duitse lekkernijen te proeven en Kinderpunsch te drinken.
Het was een geslaagde excursie. Zowel de leerlingen als de docenten hebben 'viel Spaß gehabt'.
Maryam Abaspur, namens de sectie Duits











Wie betaalt de prijs van spotgoedkope kleding in sommige winkels? Dit is één van de vragen waar de leerlingen uit klas 2 deze week over nadenken. Bij Nederlands is de tweede themaweek begonnen en die gaat over ‘fast fashion’. Met verschillende tekstsoorten, zoals een boekfragment en krantenartikelen, maar ook met ondersteunende video’s, duiken we de diepte in. Niet alleen bereidt deze themaweek de leerlingen voor op de krant die ze in de volgende periode zelf gaan maken, ook wordt begrijpend lezen interessanter. Leerlingen weten en vinden van alles over 'fast fashion' en doen enthousiast mee. Als een thema aanspreekt, zijn ze gemotiveerder om te lezen en blijven ze vol aandacht bij de les.
Hieronder een kleine greep uit de reacties van klas V2e:
- “Er is op dit moment echt wel genoeg kleding op de wereld om 20 jaar vooruit te komen.”
- “Kijk mevrouw, deze trui is toch superleuk, geen fast fashion hoor, gewoon van Vinted.”
- “Ze verdienen daar in die naaiateliers in Myanmar misschien maar twee euro per dag, maar het leven is natuurlijk veel goedkoper, dus uh… ja, dan hebben ze misschien ook echt minder geld nodig…?”
- “Hoe kan je nou dromen over een toekomst, als je niet naar school mag en alleen maar moet werken.”
- “Als het al in de winkel ligt, dan kan ik het net zo goed kopen.”
Onderstaande krant is gemaakt aan de hand van gevonden artikelen van klas V2E.
Niet alleen hebben we nagedacht over tekstdoelen, -soorten en -structuur, ook hebben de leerlingen leren luisteren en discussiëren met argumenten. En natuurlijk bepaalt iedereen zelf of de volgende aankoop een duurzame broek, een synthetisch shirt of een tweedehands trui wordt. Dit onderwerp heeft zeker stof tot nadenken gegeven, ook na deze week.
Janneke Poot, namens de sectie Nederlands


Op het ATC worden veel sportieve, creatieve, educatieve, kortom leuke activiteiten georganiseerd voor de leerlingen en de medewerkers. Er is nu iets nieuws waarbij zowel de leerlingen als de medewerkers aan kunnen sluiten: de ATC Vocal Group.
Onder leiding van Gonda Lautenbach zullen de medewerkers en leerlingen ingaande woensdag 4 december gedurende de wintermaanden samen gaan zingen. Je hoeft geen nachtegaaltje te zijn, want gezelligheid en plezier staan voorop. Iedereen kan meedoen. Aan de hand van de posters met een QR-code, die overal door de school hangen, kun je je opgeven.
Hoe leuk is dat!


Thuis is het soms lastig en onrustig om huiswerk te maken. Het StudieLAB in de mediatheek is dan de ideale plek om rustig aan de slag te gaan zonder veel afleiding. Er zijn dagelijks studiecoaches aanwezig, die kunnen helpen wanneer een leerling vastloopt bij een opdracht. De coaching is gericht op de organisatie en de manier waarop leerlingen hun schoolwerk aanpakken. Er wordt geen vakspecifieke bijles gegeven. Het is wel mogelijk om op school bijles te krijgen. Lees hier meer erover.




Hoe werkt het?
De leerlingen uit alle leerjaren kunnen dagelijks van 15.00 - 17.00 uur naar het StudieLAB toe gaan in de mediatheek. Daar kunnen ze onder begeleiding van studiecoaches kosteloos hun huiswerk maken, samenwerken aan opdrachten en zich voorbereiden op toetsen. De coaching is gericht op organisatie en de manier waarop leerlingen het schoolwerk aanpakken. Er wordt geen vakspecifieke bijles gegeven.
De leerlingen kunnen vrij binnenlopen in het StudieLAB. Ook is het voor leerlingen uit klas 1 t/m 3 mogelijk om je aan te melden voor vaste dagen voor een meer structurele begeleiding. Dan wordt ook de aanwezigheid bijgehouden. Vul daarvoor het volgende aanmeldingsformulier in: aanmeldingsformulier StudieLAB.
Let op: dat moet via het edu-account van uw kind, en kan dus het beste gedaan worden op de laptop van uw kind.
Voor wie?
Het StudieLAB is er onder andere voor leerlingen uit alle leerjaren die:
- het lastig vinden om thuis aan het werk te gaan,
- op zoek zijn naar structuur en overzicht,
- willen leren hoe ze toetsen moeten voorbereiden,
- samen met andere leerlingen een opdracht willen (af)maken.

De afgelopen twee weken zijn de havo- en gymnasiumleerlingen uit leerjaar 3 druk bezig geweest met de voorbereidingen van de Science Fair. Ze hebben in groepjes van twee of drie personen een natuurwetenschappelijk onderzoek opgezet en uitgevoerd.
Tijdens de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek hadden de leerlingen de tijd om één van de vele onderzoeksvragen te beantwoorden, die door de Binas-sectie aangeleverd waren. Het leuke hieraan is, dat ze binnen bepaalde kaders onderzoek konden doen naar iets waar hun interesse naar uitgaat. Hieronder een aantal voorbeelden.
- Hoe werkt een windturbine?
- Hoe werkt een zonneboiler?
- Hoe werkt een zonneoven?
- Hoe haal je efficiënt plastic uit oceaanwater?
- Hoe kun je zeep maken van koffieprut?
- Wat is een gezond en milieubewust menu voor de schoolkantine?
- Wat is de invloed van de hoeveelheid glycerine op bioplastic?
- Wat is het beste isolatiemateriaal om je huis te isoleren?
- Wat is de optimale manier om tuinkers te laten groeien?
- Wat is de optimale manier om zonnepanelen te laten werken?
- Wat is de beste vloeistof voor een zonneboiler?
- Wat is de invloed van medicijnresten in het water op de hartslag van watervlooien?
- Hoe werkt kernenergie (kernsplijting), en is dit een goede techniek voor een duurzame toekomst?
- Hoe werkt kernfusie, en is dit een goede techniek voor een duurzame toekomst?
- Hoe werkt geo-engineering, en is dit een goede techniek voor een duurzame toekomst?
- Hoe kan biomassa bijdragen aan de energietransitie?
- Wat is het verschil in voedingsstoffen tussen vlees en een vleesvervanger
Dit project is opgezet om kennis te maken met het bovenbouwvak NLT (natuur, leven en techniek). De resultaten werden vrijdagmiddag 29 november vol trots door de leerlingen aan hun ouders/verzorgers, vrienden en docenten gepresenteerd.




The Green Project is een initiatief om het bewustzijn van de leerlingen te vergroten op het gebied van duurzaamheid en milieu. De leerlingen uit leerjaar 2 en 3 kunnen zich vrijwillig aanmelden om mee te helpen. Ze worden met coördinator Tara Sikking verantwoordelijk voor de duurzame- en groenvoorzieningen binnen school.








Dit jaar werkt The Green Project samen met de gemeente Hilversum aan de 'No Waste Geranium Actie'. De rode geraniums, die de balkons van het Raadhuis gedurende de zomerperiode kleur gaven, konden hier afgelopen vrijdag worden opgehaald.
Op school zijn de geraniums door coördinator Tara Sikking met hulp van Pieter uit V2, Tim uit V3 en docent Mahika Knopper in potten gezet. Ze hebben in één van de gebouwen een mooi plekje gekregen. Hier kunnen ze nu verder groeien. Tijdens de wintermaanden waren ze anders doodgegaan! Nu kan iedereen van deze planten genieten. De leerlingen krijgen voor hun 'groene activiteiten' B.I.N.K-uren.
Gisteren werden er geweldige proeflessen georganiseerd door onze gymnasiumsectie. De groep 8-leerlingen konden kiezen uit verschillende leuke en interessante activiteiten. Zo konden ze bijvoorbeeld een masker kleien uit de Griekse tragedie, klassiek Romeins brood bakken in de keuken van het ATC, of de moord op Julius Caesar binnen een recordtijd oplossen in een escaperoom. Natuurlijk kregen ze ook een introductie in de vakken Grieks en Latijn.
Het was een erg gezellige en leerzame middag! Zo bleek bijvoorbeeld dat de Romeinen verplicht liggend hun maaltijden nuttigden en dat het vertalen van Latijnse teksten een beetje hetzelfde is als puzzelen.
Heeft uw kind de proefles gemist, of vond het de proefles zo leuk dat het graag nog een keer wil deelnemen, maar dan aan een andere activiteit? Geen zorgen! Op 15 januari 2025 organiseren we de middag opnieuw. U kunt uw kind hier voor deze middag aanmelden.





In november en december komen verschillende basisscholen met hun groep 8'ers een ochtend op bezoek. Ze worden dan door de rector Eelke de Boer hartelijk ontvangen. Hij vertelt van alles over het Alberdingk Thijm College, en aan de hand van een presentatie kan een goede indruk van de school verkregen worden. Vervolgens kunnen de leerlingen kennismaken met twee middelbare schoolvakken. Natuurlijk is er in de pauze tijd voor een lekkere versnapering. Aan het eind van het programna kan tijdens een korte rondleiding de aangename en relaxte sfeer op school ervaren worden.
Deze ochtenden worden gecoördineerd door Véronique de Blocq van Scheltinga, de afdelingsmanager van leerjaar 1. (v.deblocqvanscheltinga@atscholen.nl)








Deze week gaan alle brugklassen op bezoek bij de bibliotheek in Hilversum. Het doel is om de leerlingen enthousiast te maken om boeken te lenen en lekker te gaan lezen, en om hen te laten zien wat voor mogelijkheden er in de bibliotheek zijn.
Ze gaan zelf op onderzoek uit welke boeken gebruikt kunnen worden voor het maken van spreekbeurten en werkstukken. Vele vragen komen aan de orde: hoe kies je een leesboek? Waar staan deze en hoe leen je boeken? Maar ook: hoe werkt de bibliotheek app en wat heeft de bibliotheek naast boeken nog meer te bieden? Lees hier meer over de mogelijkheden.
Door middel van het concept break-out room puzzelen de leerlingen de cijfjers van een slot bij elkaar. Hoe beter zij alle bibliotheekgerelateerde zoekopdrachten vervullen, hoe sneller ze klaar zijn. Op deze manier leren ze de bibliotheek goed kennen. Klas H1c was vandaag heel nieuwsgierig en enthousiast en werkte goed samen. De foto's in de fotoreportage zijn van deze klas en van H1d.
Aan het eind van het bezoek bestond de gelegenheid om zelf boeken uit te zoeken om thuis en op school te kunnen lezen. Kinderen tot 18 jaar wordt een gratis jeugdlidmaatschap aangeboden waarmee boeken geleend kunnen worden, ook bij andere locaties. De ouders tekenen hiervoor, bij interesse, een toestemmingsformulier en de leerlingen ontvangen dan via de mentor hun bibliotheekpas.

















Onlangs zijn de leerlingen uit V2a fanatiek aan de slag gegaan om een poster of campagne voor een milieukwestie naar keuze te ontwerpen. De mentoren Tara Sikking en Theo Duurland begonnen de activiteiten tijdens de mentorles met een discussie over actuele milieuproblemen en vroegen vervolgens aan de leerlingen wat ze hier zelf aan zouden kunnen doen.
Al snel stroomden de ideeën binnen, waarna de klas aan de slag ging met het ontwerpen van een poster om aandacht te vragen voor een bepaald milieuprobleem. Het creatieve product werd vervolgens aan de klas gepresenteerd.
Senna Bürer, Sid Louis, Pieter van der Heijden en Abhineet Mishra benadrukten dat "klimaatverandering de natuurlijke habitats verandert en het daardoor wilde dieren dwingt om te migreren of zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden." Ze vinden dat erg, want veel iconische diersoorten, zoals ijsberen en olifanten, vinden het moeilijk hierdoor te overleven. Hun advies was om 'programma's voor natuurbehoud' te blijven steunen. Naast een poster over de wilde diersoorten werd er ook stilgestaan bij de statistieken rondom de CO2 uitstoot en de plastic soep in onze oceaan.
De adviezen die verder door de groepjes werden gegeven waren om "altijd al het plastic in de daarvoor bestemde bakken te gooien, met het openbaar vervoer te gaan en wat minder vlees te eten". De leerlingen gaven aan er echt in te geloven dat we samen voor verandering kunnen zorgen.
Naast deze activiteit zal de klas ook een 'trash hunt' gaan doen waarbij ze zoveel mogelijk vuil gaan ophalen op het schoolterrein. Het winnende team ontvangt van de mentoren een duurzame prijs. Meer info over de trashunt is hier te vinden.
Tara Sikking (docent Nederlands en tevens coördinator van The Green Project )



Vrijdag 29 en zaterdag 30 november a.s. is in de Jaarbeurs in Utrecht van 09.00 - 16.00 uur de jaarlijkse Studiekeuzebeurs. Dit is het studiekeuze-evenement van Midden-Nederland met een groot aanbod aan onderwijsinstellingen op hbo- en wo-niveau. De leerlingen zien vaak door de bomen het bos niet meer, omdat er zoveel opleidingen zijn. Hier is het mogelijk om op één dag over een heleboel opleidingen informatie te krijgen. De volgende stap is dan om één van de open dagen van de opleiding(en) waar de interesse naar uit gaat te bezoeken om nog meer informatie te krijgen.
Het is wel de bedoeling dat alle bezoekers zich van tevoren inschrijven. Het entreebewijs moet geprint meegenomen worden. Printen kan ook bij de Jaarbeurs. Het toegangsbewijs wordt namelijk gebruikt als persoonlijke bezoekersbadge. Dan ziet een voorlichter direct met wie hij in gesprek is. Er staat ook een code op die gescand kan worden. De standhouders kunnen nadien aan de hand van deze code informatie sturen.
Het is mogelijk om met het ticket van de Studiekeuzebeurs ook een bezoek aan de Buitenlandbeurs te brengen. Je hoeft je maar één keer te registreren. Hier kun je van alles ontdekkken over studie, stage of een tussenjaar in het buitenland.
De decanen Karen van Herwaarde en Femke Jansen coördineren alle evenementen die georganiseerd worden omtrent de studiekeuze. Tevens geven zij, op verzoek van de leerling, in een persoonlijk gesprek tips en adviezen bij het kiezen van vervolgopleidingen en daarmee samenhangende beroepsrichtingen. Ook ouders, die een klankbord willen hebben, kunnen een afspraak maken door een e-mail te sturen naar decanaatatc@atscholen.nl


Afgelopen maandag is de brugklas eredivisie weer begonnen. Dit is een voetbalcompetitie speciaal georganiseerd voor leerlingen uit de eerste klas. Er doen negen teams mee bestaande uit acht leerlingen per team. De leerlingen stonden te popelen om het veld op te gaan.
Er waren veel supporters aanwezig. Tijdens de eerste speelronde won FC Utrecht met 1-0 van FC Twente en won NEC Nijmegen met 2-0 van PEC Zwolle. Dinsdag speelde AFC Ajax gelijk tegen Heracles Almelo met 0-0 en ging Fortuna Sittard er met de winst vandoor tegen Almere City, 2-0.
Wij willen alle supporters bedanken voor hun aanwezigheid en de spelers wensen we de komende wedstrijden veel succes!
Jan Douwe Glas, docent LO en coördinator brugklas eredivisie.
tevens namens de sectie LO






De leerlingen lezen tegenwoordig niet zo veel meer. De docenten Nederlands proberen het lezen op diverse manieren te promoten. Als de leerlingen op school de trap op lopen zijn verschillende titels van geliefde en bekende boeken zichtbaar op de traptreden. We hopen dat dit de leerlingen aanzet om de boeken in kwestie te gaan lezen.
Deze maand kan bij de bibliotheek het boek ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa door particulieren en scholen gratis opgehaald worden. Met deze actie hoopt men het lezen te bevorderen. Docent Martine Veenendaal heeft daar graag gebruik van gemaakt. Dit boek is onderscheiden met een Platina Boek, omdat het meer dan 350.000 keer is verkocht. De schrijver ontving deze prijs tijdens een bijeenkomst van de Heel Nederland Leest-campagne, waar hij dit jaar het boegbeeld van is. Het boek gaat over Fransje Hermans, die na een ongeluk zijn spraakvermogen verliest en in een rolstoel belandt. Zijn leven lijkt voorbij, tot hij Joe Speedboot ontmoet.
De leerlingen uit de onderbouw krijgen aan het begin van de les een kwartier de tijd om een boek te lezen. Daarom hebben ze altijd een boek bij zich dat ze interessant of spannend vinden om te lezen. Lezen moet tenslotte altijd boeiend en leuk zijn!






Het Alberdingk Thijm College staat erom bekend dat ze veel aandacht hebben voor de individuele leerling en dat de sfeer erg goed is. De afstand tussen de docenten en de leerlingen is klein, omdat de docenten veelal jong zijn. Zij kunnen zich goed inleven in de belevingswereld van de leerlingen. Als de leerlingen zich thuis en welkom voelen op school presteren ze nog beter.
Daarom is er donderdag 7 november a.s. een bijeenkomst met de rector Eelke de Boer en de leden van de verbindingscommissie bestaande uit Fatosj Temizkan (docent maatschappijleer), Youssef El Iandouzi (maatschappelijk werk) en Lisanne de Wit (docent What Really Matters en conrector communicatie) met het thema 'Hoe zorgen we dat elke ATC'er zich welkom voelt'.
Door de hele school hangen posters met informatie hierover. De leerlingen uit de onderbouw kunnen zich tot en met vandaag opgeven om hierbij aanwezig te zijn om mee te praten en hun mening te geven. Dit is weer een fantastisch initiatief!
]]>
Voor het vak maatschappijleer zijn de leerlingen uit 4 vwo deze week naar de Tweede Kamer in Den Haag geweest. Daar werd een programma gevolgd, waarbij ze konden zien en ervaren hoe de Nederlandse politiek werkt en hoe ze die kunnen beïnvloeden. Verschillende politici werden gespot en één van de klassen mocht zelfs in gesprek met Rob Jetten!
Dit bezoek is het startschot voor het komende hoofdstuk over de politiek in Nederland. Niet alleen zijn de V4'ers naar de vergaderzaal geweest, ook speelden ze een Tweede Kamer debat na zoals dat ook in het echt gaat. Goede argumenten gingen over en weer tussen de verschillende partijen. Verder kregen de leerlingen een mooie rondleiding langs alle gangen en zalen, die je normaal alleen op het nieuws ziet. Het was een interessante excursie, waardoor de theorie straks gekoppeld kan worden aan de eigen ervaringen.



















We volgen altijd graag onze leerlingen en oud-leerlingen, die bijzondere prestaties leveren. Een daarvan is Joël van Rijn uit G2b. Hij heeft het afgelopen weekend de 3e plaats behaald bij de Districtskampioenschappen judo midden Nederland. Wat geweldig! Van harte gefeliciteerd. Hij mag nu meedoen met het NK op 9 november a.s.
Tijdens schoolvoetbal kwam Joël erachter dat dat niet zijn favoriete sport was. Zijn voorkeur ging uit naar judo, een sport met veel facetten. Er wordt hier aan de ene kant getraind op kracht, snelheid, conditie, lenigheid, coördinatie en gecontroleerd spiergebruik. En aan de andere kant mentaal door te leren omgaan met het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Al vanaf zijn 7e jaar beoefent Joël deze sport met veel plezier bij Sportschool Ryu ’t Gooi. Inmiddels heeft Joël al de bruine band behaald, een topprestatie. Hij traint nu voor de zwarte band, maar die kan hij pas behalen als hij 16 jaar is.
We wensen Joël veel succes bij het NK en met zijn verdere sportcarrière.




De decanen Karen van Herwaarde en Femke Jansen coördineren alle activiteiten, die georganiseerd worden omtrent de studiekeuze. Vandaag vond er een informatiemiddag plaats voor alle leerlingen uit 5 havo en 6 vwo. Oud-leerlingen van het ATC, die studeren of al in verschillende sectoren werkzaam zijn, kwamen vol enthousiasme van alles over hun HBO- of WO-studie vertellen.
Het aanbod van voorlichtingen was groot. De volgende studierichtingen waren o.a. aanwezig: Biomedische wetenschappen, Bouwkunde, Chemie en Scheikunde, Criminologie, Docentenopleiding en Pabo, Econometrie, Economics & business economics, International Business Administration en Techische bestuurskunde, Fashion & textile technologies, verschillende medische opleidingen (hbo en wo), Informatica en Informatiekunde, Rechten, Taalwetenschappen, University College en Werktuigbouwkunde.
De open dagen bij de universiteiten en hbo’s zijn deze maand weer begonnen. Hieronder treft u een overzicht aan. De open dagen die al geweest zijn hebben wij niet vermeld. Meer informatie over de open dagen is hier te vinden.
Universiteiten
Radboud universiteit Nijmegen: 1 en 2 november 2024
Rijksuniversiteit Groningen: 8 november 2024
Technische Universiteit Twente: 25 en 26 oktober 2024
Tilburg University: 2 november 2024
Universiteit Utrecht: 15 november 2024
Universiteit van Amsterdam: 22 november 2024
Vrije Universiteit Amsterdam: 8 en 9 november 2024
Wageningen University & Research: 9 november 2024
Open dagen Hogescholen in de regio
Hogeschool van Amsterdam: 9 november 2024
Hogeschool Utrecht: 9 november 2024
Hogeschool InHolland: 6 november 2024
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: 23 november 2024
Windesheim Zwolle: 16 november 2024
Windesheim Almere: 16 november 2024
Tevens krijgen de leerlingen op school de gelegenheid om op vrijwillige basis de professionele studiekeuzetest Talentfocus te maken om erachter te komen welke studie het beste bij hen past. Wij bieden als school de mogelijkheid om deze test tegen een gereduceerd tarief te maken. De test bestaat uit twee delen: een Persoonlijkheidstest (PTJ) en een Studie-interessetest (SIT). Nadatdeze testen gemaakt zijn volgt een nabespreking van 30 minuten met een ervaren professional van de testorganisatie TalentFocus. Dit gesprek zal in november op school plaatsvinden.
De decanen geven, op verzoek van de leerling, in een persoonlijk gesprek tips en adviezen over vervolgopleidingen en daarmee samenhangende beroepsrichtingen. Ze zijn te vinden in het ABC-gebouw in lokaal 006 op Laapersveld 13. Ook ouders, die een klankbord willen hebben, kunnen een afspraak maken. Dit kan door een e-mail te sturen naar decanaatatc@atscholen.nl





Tijdens de techniekles van Tim van der Sluis waren de leerlingen uit V2b deze week druk in de weer om een dier van hout te maken. Het begon met een plaatje hout en uiteindelijk na veel puzzelen, want de maten moesten natuurlijk goed zijn en de schroeven moesten goed bevestigd worden, was het eindresultaat een dinosaurus of een uil. Voorzichtigheid was natuurlijk geboden bij de apparatuur die gebruikt werd.
Op het gebied van kunst, techniek en wetenschap ontwikkelen de leerlingen bij het vak techniek vaardigheden die van belang zijn om straks goed voorbereid de maatschappij in te gaan. Niet alleen leren ze de lesstof, maar ze passen de kennis juist ook toe. Het accent ligt niet alleen op kennen, maar ook op kunnen. De leerlingen hebben altijd veel plezier bij het volgen van dit vak.








Gistermiddag vond in de grote keuken van het ABC-gebouw een ‘Heel V6 Bakt’-wedstrijd plaats. Acht enthousiaste leerlingenteams met bakkwaliteiten hadden zich hiervoor opgegeven. De organisatie was in handen van Laura de Jager en Bente de Vos. De wedstrijd bestond uit twee rondes.
Ronde 1: De Challenge
Voor deze opdracht konden de leerlingen zich alleen mentaal voorbereiden. Van tevoren konden ze alvast nadenken over lekkere en makkelijk te maken borrelhapjes. Ieder team kreeg vijf minuten voor aanvang pas een pakket met ingrediënten overhandigd. Hiermee moesten de leerlingen in 45 minuten één of meerdere borrelhapjes maken. De jury proefde en bekeek de presentatie van de borrelhapjes en beoordeelde ze vervolgens. In de jury zaten Laura de Jager, Bente de Vos, Anne de Vries, Florence de Voijs, Tineke Wiering en Koen Tabak, afdelingsmanager van V6.
Ronde 2: Het Spektakelstuk
De leerlingen hadden de opdracht gekregen om in hun baksels hun mooiste ATC-herinneringen te verwerken. Thuis konden de leerlingen eventueel al wat voorbereidingen doen. Maar alle koude afwerkingen en de decoratie moest wel op school gebeuren.
De eindresultaten waren geweldig! De gerechten zagen er mooi uit, smaakten heerlijk en waren origineel. Maar er kon uiteindelijk maar één team winnen en dat was het team bestaande uit Roman den Blanken, Jamie Beekers en Loes van der Linden uit V6i. Ze hadden de jury en mede V6’ers omvergeblazen met hun spektakelstuk.
Het was een gezellige culinaire middag. Iedereen genoot nadien van de overheerlijke baksels.












































Vorige week was het jaarlijkse Texelfeest, dat wordt georganiseerd door de feestcommissie. Ze hadden de aula weer prachtig versierd. Dit jaar was het thema 'Proud2befout'. De leerlingen en hun mentoren hadden echt hun best gedaan om volgens het thema verkleed naar school te komen. De grote Texelfilm met hoogtepunten van de geweldige week daar werd ook vertoond.
Zoals te zien is op de foto's hieronder had iedereen het erg naar zijn zin. De sfeer zat er goed in. Het was een geslaagde avond waar iedereen met veel plezier op terug zal kijken.

















Negen boksers en kickboksers van de Hilversumse sportschool Burning Heart keerden vorige week met een prijs, een kampioensgordel, terug uit Rüsselheim am Main. Hier deden ze mee aan de Ultimate World Championships, een groot toernooi dat georganiseerd werd door de Duitse vechtsportbond WFMC. Er was een heel groot deelnemersveld met sporters uit heel Europa. Afhankelijk van het gewicht van de sporters waren er soms wel vijf à acht wedstrijden nodig om de finale te bereiken. Het was nog nooit voorgekomen dat een sportschool zoveel prijzen/kampioensgordels had gewonnen.
Adam Dadi uit H5b was één van de grote finalisten. Na een enorme strijd behaalde hij de eerste prijs, wat een geweldige prestatie was. Van harte gefeliciteerd Adam! We hebben hem even gesproken. Adam is een natuurtalent, want hij is pas anderhalf jaar geleden begonnen met boksen. Een aantal vrienden zat al op deze sportschool en hij vond het een leuke sport. Toen is hij ook lid geworden. Normaalgesproken traint Adam vijf keer per week, maar als er wedstrijden zijn wel zes keer.
Je wordt ingedeeld naar lengte en gewicht. In zijn gewichtsklasse is het moeilijk om veel tegenstanders te vinden. Daarom gaat hij in de toekomst vaker naar Duitsland toe, omdat daar een groter aantal tegenstanders is. We wensen Adam veel succes in zijn verdere sportcarrière!


De leerlingen uit 6 vwo zijn momenteel bij het vak kunst bezig met werken van Devan Shimoyama. Dit is een in Philadelphia geboren hedendaagse Afro-Amerikaanse schilder, die een mix van media gebruikt om de persoonlijke verhalen over zwarte-, queer- en mannelijke identiteiten onder de aandacht te brengen. Hij verwerkt mythologie en folklore tot een levendig geheel.
Per drie- of viertal gaan de leerlingen vol overgave aan de slag om een schilderij te maken gebaseerd op de ideeën van Devan Shimoyama. Hieronder de leerlingen in actie en een aantal kleurrijke kunstwerken, die al klaar zijn.








Donderdag 10 oktober is het weer tijd voor het jaarlijkse Texelfeest, dat wordt georganiseerd door de feestcommissie. Het thema is 'Proud2befout'. De leerlingen uit de brugklas kunnen zich bijvoorbeeld verkleden als een New Kids figuur of in kleding met panterprintjes of in neonkleurige kleding komen. De mentoren en minimentoren zijn natuurlijk ook in gepaste kleding aanwezig. De feestruimte zal weer fantastisch versierd worden.
Het feest is in de aula en duurt van 19.30 - 22.00 uur.
Deze avond is ook de première van de grote Texelfilm met hoogtepunten van de geweldige dagen samen.
Eén keer per jaar krijgen de leerlingen tijdens ATC Live de mogelijkheid om hun muzikale kwaliteiten te laten zien op het grote podium van De Vorstin in Hilversum. De volgende editie van ATC Live is op maandag 10 februari 2025. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Het niveau van de optredens is ieder jaar heel hoog. Het is een feest om hierbij aanwezig te zijn.
De muziekdocenten zijn er helemaal klaar voor. Hun oproep aan de leerlingen is: ''Twijfel niet en stuur voor 25 oktober jouw/jullie online auditie filmpje in! Is je act nog niet compleet of mis je een instrument, dan is dat geen probleem. Lever je filmpje alsnog in. Wees er snel bij, want de deadline is sneller dan je denkt.''
Aan de hand van een spannende selectieronde worden de leerlingen door de muziekdocenten en de ATC Live commissie, bestaande uit leerlingen, geselecteerd. Er worden acts gekozen van leerlingen uit verschillende jaarlagen. Iemand uit de brugklas hoeft natuurlijk niet hetzelfde niveau te hebben als iemand uit de zesde klas.
De ATC Live huisband, bestaande uit geselecteerde instrumentalisten, zorgt indien nodig voor de begeleiding van de artiesten. Ook hier kunnen de leerlingen zich voor opgeven.
De 70e Kinderboekenweek 2024 is op 2 oktober van start gegaan en loopt t/m 13 oktober. Het thema is 'Lekker eigenwijs'. Hieraan voorafgaand was in september de Boekenweek voor Jongeren.
Er wordt thuis minder gelezen dan voorheen. Dat is jammer want er zijn veel mooie boeken geschreven. De docenten Nederlands zijn daarom op school actief bezig om het lezen van boeken te promoten. Op het Instagram account ‘ATC leest' plaatsen ze regelmatig nieuws dat met boeken te maken heeft. Ze gaan op zoek naar de mooiste en spannendste verhalen.
De leerlingen uit de onderbouw krijgen aan het begin van de les een kwartier de tijd om een boek te lezen. Ook krijgen ze leestijd tijdens een invaluur wanneer de docent afwezig is. Daarom hebben de leerlingen altijd een boek, weekblad of strip bij de hand dat ze interessant of spannend vinden om te lezen. Lezen moet altijd boeiend en leuk zijn!
Als je voor school een boek moet lezen en je weet niet waar je moet beginnen, dan kun je bijvoorbeeld kijken bij boekenzoeker.be. Hier kun je boeken zoeken op leeftijd, thema, dikte etc. Heel populair bij het uitzoeken van boeken is ook ‘BookTok’. Dat is een online community op TikTok waar gebruikers boeken aanbevelen en leestips delen. Een variant van 'BookTok' is ‘Bookstagram’ op Instagram.


Hieronder ziet u een fotoreportage van een aantal excursies van 5 havo en 5 vwo naar Barcelona, Montalivet in Frankrijk (surfkamp) en Rome. Zo kunt u een kleine indruk krijgen van deze fantastische dagen samen. Komend weekend zijn alle leerlingen weer in Hilversum.



















Maandag jl. is een groep leerlingen uit 5 havo en 5 vwo met hun begeleiders met de bus naar IJmuiden vertrokken om van daaruit met de ferryboot van DFDS in 17 uur naar Newcastle te varen. Er waren allerlei activiteiten aan boord gedurende de reis waar de leerlingen zelf naar toe konden gaan.
In Schotland aangekomen ging de reis naar Lindisfarne, ook Holy Island genoemd. Dit is een getijdeneiland voor de noordoostelijke kust van Engeland, ter hoogte van Berwick-upon-Tweed. Hier werd gehiked.
In Edinburgh werd overnacht. ‘s Avonds werd de ‘Darkside Walking Tour’ gelopen. Je kunt de historische wandeling door het verleden van de stad Edinburgh namelijk het beste bij nacht maken, wanneer verhalen over mysteries en moorden het engst zijn.
De volgende dag werd de ‘Leith Walk’ gelopen. Dat is een wandeling vanaf het centrum van Edinburgh naar de historische bruisende havenwijk van Leith, bekend door zijn rijke geschiedenis, bijzondere architectuur en cultuur. De leerlingen konden op eigen gelegenheid lunchen en bezochten vervolgens het kunst en architectuur Museum of Scotland. Na het diner werd een bezoek gebracht aan het Chocolademuseum, een walhalla voor de chocoladeliefhebber. Er werd van alles verteld over het maken van chocolade en de mogelijkheden van bewerking van chocolade. Natuurlijk kon er ook geproefd worden.
Vandaag wordt er na het ontbijt gehiked naar Arthur’s Seat. Dat is het hoogste punt van een uitgestorven vulkaan. Van bovenaf krijg je een prachtig uitzicht over de stad. Arthur’s Seat heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan de beroemde legende van King Arthur.
Na de lunch gaan de leerlingen met de trein naar Stirling Castle, één van de grootste kastelen in Schotland. Vanaf de 12e eeuw was het de residentie van de Schotse koningen. Na dit bezoek gaat de groep terug naar Edinburgh, waar de leerlingen zich vanavond zullen vermaken met een pubquiz.
Morgen is alweer de laatste dag. Er wordt ’s morgens wel een heel bijzondere plek bezocht: Camera Obscura. Hier is niets wat het lijkt. Na de lunch is het tijd om richting de boot van DFDS in Newcastle te gaan. Zaterdag eind van de ochtend komen de leerlingen en hun begeleiders weer op school aan. Ze zullen met veel plezier terugkijken op hun bezoek aan Schotland met zijn prachtige steden en mooie natuur.






















Zondag jl. is een groep leerlingen uit 5 havo en 5 vwo op excursie naar Elba vertrokken. Ze verblijven daar in safaritenten. De hele week staat in het teken van sportieve activiteiten: duiken, kajakken, suppen, windsurfen, zeilen en mountainbiken. Alles gebeurt onder leiding van ervaren instructeurs. Ook zal de hoogste berg de Monte Capanne beklommen worden.
Zaterdag op de terugreis, de afstand is 1.477 km, zal het heel stil zijn in de bus na alle activiteiten van de afgelopen week. Maar één ding is zeker de leerlingen zullen moe maar heel voldaan zijn.













Leerlingen uit 5 havo en 5 vwo zijn deze week naar verschillende fantastische bestemmingen toe. Sommige excursies vertrokken dit weekend al. Er zijn excursies naar Barcelona, Elba, Parijs, Praag, Rome, Schotland, Toscane en er is een Surftrip naar zuidwest Frankrijk. Hieronder zulllen we wat vertellen over het reisprogramma in Praag en omgeving.
Praag
Zondagochtend vroeg vertrokken de leerlingen met hun begeleiders naar Praag. Eind van de dag kwamen ze bij hun hostal aan. De eerste dag bestond uit sportieve activiteiten zoals klimmen, abseilen en een high rope challenge. 's Avonds was er in de gezamenlijke ruimte een gezellig samenzijn.
Dinsdag was het tijd voor biatlonschieten, tokkelen en paintballen. Zoals u ziet was er een groot aanbod van sportieve activiteiten. In de middag werd een indrukwekkend bezoek gebracht aan voormalig concentratiekamp Theresiënstadt. Dit was in de Tweede Wereldoorlog vooral een doorgangskamp voor Joden die meestal spoedig naar Auschwitz-Birkenau of andere vernietigingskampen werden gestuurd. De dag werd afgesloten in Praag met een diner bij het Hard Rock Cafe.
Vandaag is er een fietstour georganiseerd langs de highlights van Praag. Na de lunch kunnen creatieve leerlingen hun passie uiten, omdat ze een street-art workshop gaan volgen. Een groot voorbeeld is te vinden bij de John Lenon muur. Deze muur is sinds de jaren ’80 gevuld met door John Lennon geïnspireerde graffiti en teksten van de Beatles. Na zijn moord werd John Lennon een pacifistische held voor jonge Tsjechen. Ondanks herhaalde overschilderingen wist de politie de muur nooit lang schoon te houden en werd de John Lennon-muur een politieke focus voor de Praagse jeugd. De muur staat symbool voor wereldwijde idealen als liefde en vrede. De dag wordt afgesloten door een rondvaart op de Moldau.
Morgen wordt er in de ochtend met een gids een bezoek gebracht aan de Praagse burcht. Deze burcht is één van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. Het is de grootste burcht ter wereld, met een oppervlakte van 7,5 ha.
Na de lunch is er een fotospeurtocht door Praag. De leerlingen krijgen ook tijd om zelf door de stad te lopen. De avond wordt afgesloten bij een befaamde pizzeria. En vrijdag gaat de groep weer terug naar Nederland waar ze, afhankelijk van de drukte op de weg, rond 21.00 uur aan hopen te komen.
De leerlingen en begeleiders zullen met veel plezier op deze fantastische week terugkijken.





























Deze week zijn de leerlingen uit de brugklas drie dagen op excursie naar Texel. De eerste groep bestaande uit klas V1b, V1c, V1d, V1e, V1g, H1c en G1a is daar van maandag tot en met woensdag en de tweede groep met klas V1a, V1f, H1a, H1d en H1b van woensdag tot en met vrijdag.
Heel vroeg maandagochtend zijn de leerlingen met hun mentoren en V4-begeleiders richting Den Helder vertrokken, vanwaar ze met de veerboot de oversteek maakten. Iedere klas verblijft op een andere locatie. Het doel van deze excursie is drieledig: ervaring opdoen door middel van waarnemingen in de natuur, het uitvoeren van opdrachten voor diverse vakken op verschillende plekken op het eiland en het beter leren kennen van de medeleerlingen. Er ontstaan deze dagen altijd veel nieuwe vriendschappen.
Het is natuurlijk heel erg spannend zo een eerste excursie op de middelbare school. Er is een afwisselend programma, dat onder andere bestaat uit een bezoek aan de Slufter, vogels spotten, op pad met een garnalenvissersboot en veel leuke watersportactiviteiten. Ook is er een bonte avond georganiseerd. Ieder jaar weer een groot succes! Op de fiets gaan de leerlingen van de ene naar de andere locatie.
De fotoreportage hieronder geeft u een goed beeld van deze dagen. De oud-leerlingen Fae en Miriam zullen een lange film maken van het verblijf, die tijdens het eerste schoolfeest, het Texelfeest, vertoond zal worden. Hieronder staan korte filmpjes van de eerste drie dagen. De brugklassers zullen met veel plezier terugkijken op deze eerste dagen op stap met hun klasgenoten.
















Na een lange zomervakantie kwamen de leerlingen gisteren voor het eerst weer op school voor de Lectio Brevis. De roosters zijn opgehaald en alle leerlingen hebben kennisgemaakt met hun mentoren en nieuwe klasgenoten.
Voor de brugklassen was deze dag helemaal speciaal. De dag stond in het teken van introductie en verdere kennismaking met de klas. Er werden spelletjes gedaan in het park en ze leerden de school kennen door verschillende speurtochten. Vol enthousiasme gingen ze op zoek naar de kluisjes, de aula, de kamer van de rector, de kamer van hun afdelingsmanager en nog veel meer. Ook kregen de brugklassers al een korte instructie over hoe ze slim met de laptop om kunnen gaan, werd o.a. van alles uitgelegd over het lesrooster, het schoolreglement en Somtoday. Ook werden de kluissleutels uitgedeeld.
Vandaag was de eerste schooldag. Een spannend moment voor velen. Binnen korte tijd zullen ze zich helemaal thuis voelen op school.

Maandagavond 15 juli was de feestelijke diploma-uitreiking voor de vwo-leerlingen en dinsdagavond 16 juli konden de havoleerlingen hun diploma in ontvangst nemen. In de aula en in twee grote tenten, die aan de achterkant van de school geplaatst waren, werden de leerlingen en hun familieleden ontvangen.
Nadat de rector Eelke de Boer en de afdelingsmanagers aan het woord waren om de aanwezigen te verwelkomen, was het aan de mentoren om zich tot de leerlingen te richten. Veel foto’s van heden en verleden passeerden de revue. Hierna kwam het moment waar de leerlingen vol spanning op hadden gewacht, namelijk het ondertekenen van hun diploma. Als afsluiting gingen de leerlingen naar buiten om vol enthousiasme hun 'academic cap' in de lucht te gooien. Op het schoolplein werden felicitaties uitgewisseld en werd nog even nagepraat onder het genot van een lekker drankje en hapje.
Alle geslaagden wensen we een succesvolle vervolgstudie toe of een mooi tussenjaar. We hopen hen in de toekomst nog eens op het ATC te mogen verwelkomen.