De social media spelen een belangrijke rol bij de vorming van je zelfbeeld. Vooral jongeren zijn heel erg beïnvloedbaar en bevattelijk voor wat andere mensen van hen vinden. In de jaren voor de pubertijd en tijdens de pubertijd wordt je zelfbeeld gevormd. Dat zelfbeeld hangt natuurlijk af van veel meer factoren, maar de ‘perfecte plaatjes’ op de social media spelen hier tegenwoordig een grote rol in. Er wordt regelmatig geen reëel beeld van iemands leven of persoonlijkheid weergegeven. Met Photoshop en filters wordt alles dan mooier en leuker gemaakt dan het in werkelijkheid is.

De leerlingen uit klas 3 krijgen de komende weken de workshop 'Sociaal zelfbeeld', waarin ze handvaten krijgen hoe ze om moeten gaan met de social media. Gedurende deze workshop, die uit twee lessen  bestaat, gaan de leerlingen de social media van bekende personen bekijken. Vervolgens gaan ze in gesprek over wat ze zien, in hoeverre dit echt is of fake. Ook onderzoeken ze welke (negatieve) informatie niet weergegeven wordt.

De bedoeling is dat er bewustwording komt hoe je beelden en berichten moet interpreteren. Vervolgens wordt een vertaalslag naar de leerlingen zelf gemaakt. Wat voor keuzes maken zij en wat willen ze wel en niet van zichzelf op de social media laten zien. 

Deze workshop wordt aan de hand van dramastrategieën gegeven.

 

 Esmée Veenstra (docent drama)

Foto-impressie