Deze week zijn we met de leerlingen uit 4 vwo op excursie naar Athene. Direct na aankomst zijn we naar de Akropolis en het bijbehorende museum gegaan. De Akropolis is de 156 meter hoge tafelberg, oorspronkelijk door een vruchtbare vlakte omringd, op veilige afstand van zee gelegen. Voor de Latinisten werd langs de Poort van Hadianus gelopen, een monumentale poort van pentelisch marmer die in ca. 132 werd opgericht. Hij vormde de doorgang van het oude Athene naar het nieuwe Athene dat de Romeinse keizer Hadrianus had laten bouwen.

De tweede dag gingen we naar Keramikos toe, het grootste antiek-Atheense kerkhof, dat nu een archeologische vindplaats is. Het archeologisch museum van Keramikos heeft een collectie van stèles, standbeelden en andere opgegraven voorwerpen, zoals keramiek van de pottenbakkers die hier ooit woonden en werkten. Aan het eind van de middag werd de reis voortgezet richting Delphi waar overnacht werd.

Dag daarop bezochten we het beroemde orakel van Delphi. We hebben geleerd hoe de Pythia, bedwelmd door gassen uit de berg, voorspellingen deed uit naam van de god Apollo. Ook hebben we ons gewassen met het heilige water uit de bron bij Delphi, net als wanneer je een orakel kwam halen. Hier hebben we een antiek gymnasion gezien (een sportschool) en een theater, waar je perfect kon horen hoe goed de akoestiek in de gebouwen is. Onderweg hebben we ook nog sneeuw gespot! De reis werd vervolgd naar het Byzantijnse klooster van Hostios Loukas. Dit was een contrast met alle antieke bezienswaardigheden van eerder, maar liet mooi zien hoe het christendom in Griekenland zich heeft ontwikkeld.

 

Mike Kruijer, names de sectie Klassieke talen