Een aantal leerlingen op school is zeer getalenteerd in topsport of op muzikaal gebied. Zij krijgen de kans om ook buiten school het beste uit zichzelf te halen. Tegelijkertijd krijgen ze hulp om op een zo hoog mogelijk niveau het schooldiploma te bemachtigen. Marjan van der Zwaan-Brouwer begeleidt deze talentleerlingen. Ze geeft tips om de sport of muziek en het schoolwerk in goede banen te leiden. Tevens monitort ze de leerprestaties. In sommige gevallen in het mogelijk om voor een bepaald vak een aangepast programma te volgen. Op deze manier is de combinatie van topsport of muziek en schoolwerk op hoog niveau mogelijk.

We willen graag twee bijzondere talentleerlingen in het voetlicht zetten. Dat zijn de surfers Duuk van Dijk uit H1e en zijn zus Lune uit V2g. Ze hebben een paar jaar in Marokko gewoond waar ze in een heerlijke temperatuur de surfsport konden beoefenen. Met andere jongeren hebben ze afval op de stranden van Banana Beach, dat boven Agadir ligt, verwijderd. Van het gevonden plastic hebben ze een eigen surfboard gemaakt. Wat knap en een fantastisch initiatief!

Een jaar geleden zijn Duuk en Lune naar Nederland gekomen. Nu beoefenen ze vol passie de surfsport op nationaal en internationaal niveau. Duuk traint vijf keer per week en Lune drie keer. Dat gebeurt meestal in Scheveningen of Hoek van Holland. Ze krijgen les van nationale surfkampioenen.

Ook zijn ze allebei gek op skaten. Duuk wilde zijn zus voor haar verjaardag verrassen door een halfpipe te maken. Met zijn vader is hij aan de slag gegaan. Het eindresultaat was prachtig. Hiermee hebben ze zelfs onlangs het Jeugdjournaal gehaald. Bekijk hier het nieuwsitem.

We wensen Duuk en Lune heel veel succes met hun sportcarrière. Natuurlijk zullen we hen blijven volgen.