Op 6 juli wordt de eerste Bibian Mentel Playground van Nederland in Loosdrecht geopend. Initiatiefnemers zijn de ATC-leerlingen en tevens broers Ty (H1c) en Jazz de Boer (H2a). Wat een fantastisch initiatief, wat een TOPPERS!

De Bibian Mentel playground wordt een plek waar alle kinderen met en zonder lichamelijke beperking samen kunnen spelen. Het middelpunt wordt een pumptrack. Dat is een bochtige baan vol hoogteverschillen, geschikt voor alles op wielen en wieltjes: crossfietsen, BMX, mountainbikes, (stunt)steps, loopfietsen, skates en skateboards. Naast de pumptrack komt een rolstoelparcours.

Het begon allemaal twee jaar geleden op een vakantie in Zwitserland. Daar ontdekten Ty en Jazz hoeveel lol je met een pumptrack kunt hebben. Ty en Jazz droomden van een pumptrack in hun eigen woonplaats Loosdrecht. Daarom zijn ze in 2019 met  hulp van hun ouders een inwonersinitiatief gestart om een pumptrack in Loosdrecht te maken. Ze haalden met hun actie ruim 600 handtekeningen op.

Er werd een Facebook-, een Instagram- en een Tiktok-account en een website gelanceerd, scholen werden benaderd en persberichten verstuurd. Ook de gemeente Wijdemeren werd benaderd. Al snel bleek er een groot draagvlak voor, omdat zo een plek mensen kan verbinden. Rosalie van Rijn (wethouder Wijdemeren) en  Arno Scheepers (wethouder Hilversum) waren ook heel enthousiast en verleenden direct hun (financiële) medewerking.

Ook Bibian Mentel, ereburger van Loosdrecht en meervoudig paralympisch kampioen las over het idee van de jongens en was direct enthousiast. Met haar Mentelity Foundation sloot ze zich aan bij het intiatief. Bibian overleed op 29 maart 2021. 'De Mentelity Foundation wil haar droom voortzetten door een plek te creëren waar kinderen met of zonder lichamelijke uitdaging samen kunnen komen om te bewegen en sporten,’ vertelt haar man en directeur van de Mentelity Foundation Edwin Spee. ‘We zijn heel trots dat dat de eerste playground er dit jaar gaat komen, praktisch in de achtertuin van het huis van Bibian.’

In mei werd de eerste spade in de grond gezet. Op 6 juli is de officiële feestelijke opening. Dan zullen Ty en Jazz het lint doorknippen en zelf het allereerste rondje op de baan rijden.

Ty en Jazz zijn veel in de publiciteit geweest, in lokale en landelijke dagbladen en op tv. Hieronder de links naar een aantal publicaties.

 

 https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220202_97547600?utm_source=google&utm_medium=organic

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/302591/eerste-schep-voor-playground-van-bibian-mentel-in-de-grond-bijna-onwerkelijk

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/298908/groen-licht-van-gemeentes-loosdrechtse-broertjes-ty-en-jazz-krijgen-hun-crossbaan

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220203_19517402?utm_source=google&utm_medium=organic

 

Foto-impressie