Nederland is de wereldwijde koploper op het gebied van voedselontwikkeling. Koken is een leuke hobby en een ambitieus beroep, maar ook een scheikundig- en natuurkundig proces. Bij het vak NLT (Natuur, Leven en Technologie) kijken we deze periode naar de wetenschappelijke kant van koken.

De leerlingen gingen vol enthousiasme in de gloednieuwe keuken in het ABC-gebouw aan de slag. De opdracht was om een speciale taart te bakken. Deze taart moest voldoen aan een flink aantal eisen. De leerlingen mochten zelf een ontwerp maken. Ze konden daarmee laten zien dat ze goede kennis hadden van de module 'moleculaire gastronomie' oftewel scheikundig koken.

De eisen om de taart te maken waren:
-  Gebruik een emulgator voor het oplossen van een vet in water.
-  Gebruik gekarameliseerde suiker.
-  Gebruik  een ingrediënt dat alleen dient voor de geur van de taart.
-  Gebruik een ingrediënt dat geen herkenbare structuur of geur heeft, maar wel smaak.
-  Maak een schuim.
-  Gebruik gedenatureerd eiwit.
-  De taart moet geschikt zijn voor mensen met een bepaald dieet.

Het was hard werken, maar de resultaten waren ernaar. De taarten zagen er mooi uit en smaakten heerlijk. Op het ATC lopen een aantal echte koks in de dop rond. Dit was een perfecte combinatie van het nuttige en het aangename. Daar gaat het om!

 

Jos Abma, Sjoerd Banken en Paulien Muijs  (docenten NLT)