Leerlingen uit 4 havo en 5 vwo met het Natuur & Techniek- of Natuur & Gezondheid-profiel, die gekozen hebben om voor hun profielwerkstuk onderzoek te doen op een wetenschappelijke manier, zijn vorige week in alle vroegte naar Texel afgereisd om een begin te maken met hun veldwerkonderzoek in de Slufter. Ze hadden al twee maanden aan hun profielwerkstuk en hun onderzoeksverslag gewerkt en waren er helemaal klaar voor.

De dag begon met een workshop “Onderzoektechnieken in het veld” onder leiding van een gids van Ecomare, die met passie en deskundig advies verrschillende technieken liet uitvoeren.

Onder andere kwamen de volgende onderdelen voorbij:
• het maken van een bodemprofiel met behulp van een guts
• het meten van de stroomsnelheid met een fotorolletje doosje
• het maken van een vegetatie opname met behulp van een transsekt en kwadrant
• het werken met een slee- en kruisnet
• het maken van een hoogteprofiel met behulp van een peil- en reliëf stok

Na deze interessante workshop gingen de leerlingen met hun eigen onderzoek aan de slag. Zo ontstonden er verspreid over de Slufter vier onderzoeksgroepen, die hun eerste opnames en gegevens gingen verzamelen.

Door alle nieuwe indrukken en ook de presentaties die s ’avonds nog in de Stayokay werden gegeven, hadden we die dag een heel vol programma. Toch waren alle onderzoekers in de dop nog steeds zeer gemotiveerd. Complimenten hiervoor!

Op vrijdag gingen de groepen zelfstandig aan hun eigen onderzoek in de Slufter verder en werden zij beoordeeld op het veldwerk, waarbij docent Ria van Loenhout, de heer Gaagg en ondergetekende de geulen en waterstromen moesten trotseren om iedereen te kunnen bereiken. Om 14:15 uur hadden we alle groepen beoordeeld en konden we aan onze terugreis beginnen.

Het was een mooie excursie. In september gaan deze leerlingen met de brugklasexcursie mee naar Texel. Ze vergelijken dan de resultaten van dat moment met die van juni. Vervolgens maken ze, net als de andere leerlingen voor hun profielwerkstuk doen, een verslag. Het geheel wordt afgesloten met een presentatie voor de docenten en ouders.

 

Hans Ram, namens de sectie biologie


De foto's hieronder zijn gemaakt door Hans Ram.

lamsoor1

slufter copy

strandkrab1 copy

wadslak2 copy

ws monsternet copy

ws ecomare copy

ws sleenet copy

ws transect kwadrant copy

ws zeekraal 1 copy

strandkrab2 copy

z wadslak copy  z2 lamsoor2kl copy