De leerlingen uit 5 vwo met economie in hun pakket hebben deelgenomen aan ‘Euroscola’, een project dat opgezet is door het Europees Parlement en bedoeld is om middelbare scholieren tussen de 16 en 18 jaar uit alle 28 lidstaten van de Europese Unie in Straatsburg kennis te laten maken met de werkzaamheden en besluitvorming van een Europarlementariër: debatteren, onderhandelingen uitvoeren, stemmen en resoluties aannemen over actuele Europese kwesties.

Dit jaar was het niet mogelijk om naar Straatsburg te gaan, vandaar dat het Europees Parlement een online conferentie heeft georganiseerd waar 102 scholen uit 24 EU-landen bij aanwezig waren. Na de opening werd men verwelkomd door de president van het Europees Parlement de heer David Sassoli en de organisatoren. Hierna volgde een interview met de vice-president de heer Othmar Karas.

De deelnemers, hadden van tevoren de vraag gekregen ”Hoe kan cybersecurity voorkomen worden”. Hier is in de klas uitgebreid over gesproken. Er werden vragen opgesteld en ingestuurd, waar alle deelnemers op konden stemmen. De vragen, die de meeste stemmen kregen, werden onderling besproken tijdens een online chat. De vraag van Jasper Traupe was uitgekozen: ‘Is it a good idea to give lessons on how to recognize fake news’.

De leerlingen die mee hebben gedaan kregen een certificaat. Zij zijn nu officieel EU Junior Ambassador. Het was een leuk en leerzaam project. Als het mogelijk is zal de volgende conferentie weer in Straatsburg plaatsvinden, zodat de deelnemers uit de diverse EU-landen elkaar in het echt kunnen ontmoeten.


Abdel Talhaoui, namens de sectie economie