Het netwerk filmeducatie is ook dit schooljaar op zoek gegaan naar de Filmleraar van het jaar. Dat is een docent, die leerlingen kritisch leert kijken naar wat ze zien en hen bewust beeldverhalen leert maken. Er is eerst een regionale voorronde en daarna volgen de landelijke verkiezing en de finale.

Filmhub Noord-Holland, een netwerk van filmeducatie-aanbieders, cultuureducatiepartners, bibliotheken én scholen, dat gezamenlijk de kansen voor groei en ontwikkeling van filmeducatie vormgeeft, was verantwoordelijk voor de regionale selectie. Alle deelnemers is gevraagd om online een voorbeeld van een filmopdracht te delen. De leerlingen uit 4 havo en 4 vwo hebben allemaal de opdracht gekregen om een korte documentaire te maken en leerlingen uit 4 en 5 vwo maakten ook de videokunst opdracht ‘On the nature of moving images’. De bedoeling was dat de leerlingen gingen experimenteren met beeld en geluid, dat niet bij elkaar hoort, maar toch intuïtief logisch aanvoelt. Hierdoor krijg je een abstracte combinatie van beeld en geluid, die verassende en associatieve betekenissen oplevert. ‘Is this the real life’ is zo een experimentele film, die is gemaakt door Sam Schuitema uit V4. 

De vakjury beoordeelde de verschillende vaardigheden met bijbehorende leerdoelen tijdens de lessen. Ze definiëren filmeducatie als het bewust kijken, maken en onderzoeken van film. Leerlingen geven betekenis aan wat ze zien of maken, door hun ervaring te leren benoemen, te onderzoeken en hierop te reflecteren. Waarom voel je je ongemakkelijk of enthousiast bij een bepaald beeld? Waarom vind je de film rechtvaardig of juist representatief? Waarom vertel je jouw verhaal in een bepaalde volgorde? Versterkt muziek bij je verhaal jouw boodschap? Door zulke vragen te beantwoorden, geven leerlingen betekenis aan de film die ze zien of maken, waarbij ze ook een kritische blik ontwikkelen. Hoe meer vaardigheden er worden getraind, des te groter is de kans dat je in de halve finale komt.

De winnaar van regio Noord-Holland is Henk Huibers geworden, onze docent audiovisueel! Wat fantastisch! Van harte gefeliciteerd! Hij kreeg een prachtige bos bloemen en een certificaat van de regiocoördinator en projectleider.

 

via henk 500x    2 500x

       

De jury schreef de volgende lovende woorden over Henk Huibers
•  Richt zich op de leerling en zet de beleving vanuit de leerling centraal
•  Gebruikt vrije associatie met beeld en geluid
•  Inspireert de leerling om een eigen ‘unieke stem’ te vinden
•  Stimuleert eigenaarschap van de leerlingen
•  Werkt experimenteel
•  Gaat uit van de ervaring, emotie en hoe je dit audiovisueel toepast
•  Kiest toffe fragmenten
•  Geeft mooie opdrachten

Er zijn zes regionale winnaars. Zij mogen een jaar lang gratis naar de film, met hun gouden Cineville-pas. Tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in september vindt de bekendmaking van drie finalisten plaats. De naam van de winnaar wordt eind november bekendgemaakt tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Deze persoon is één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, is premium spreker op filmnetwerkevents en mag met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. De winnaar neemt ook plaats in de jury van de volgende verkiezing.

We gaan hard duimen dat Henk Huibers de grote winnaar wordt. We hebben er alle vertrouwen in.

 

 

Krantenartikel Gooi en Eembode