Weet je wat je moet doen als iemand flauwvalt? Hoe moet je reanimeren en hoe herken je iemand die (teveel) drugs heeft gebruikt? Elk jaar belanden 140.000 jongeren op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. EHBO-kennis is daarom van levensbelang! Na het volgen van deze dinsdagmiddag module (DMM) weten de leerlingen precies hoe je slachtoffers in veiligheid brengt, hoe je hun toestand beoordeelt, hoe je de hulpdiensten inschakelt en hoe je EHBO verleent. De volgende EHBO-vaardigheden worden aangeleerd:

EHBO doe je zo
Hierin komen de basisprincipes van EHBO naar voren en leer je hoe je de hulpdiensten moet alarmeren.


Verzorging van wonden
Wonden komen voor in verschillende soorten en maten en allemaal hebben ze andere verzorging nodig. Je leert wonden herkennen en hoe je ze moet behandelen.


Huis-tuin-en-keukenongevallen
De meeste ongelukken gebeuren in en rondom het huis. Er wordt onder andere aandacht besteed aan bloedneuzen, flauwvallen en verslikking.


Overmatig alcohol- en drugsgebruik
Een medewerker van het Rode Kruis komt een workshop gegeven over drank en drugs. Wat voor drugs zijn er, wat is de werking en het effect van deze drugs , hoe kun je ze (her)kennen. Wat zijn de mogelijke gezondheidsverstoringen en hoe moet je iemand benaderen om eerste hulp te verlenen.

 
Eerste hulp bij sportongevallen
Gescheurde kniebanden, gekneusde enkels, gebroken ledematen. Wat je moet doen bij de meest voorkomende sportblessures?


Reanimeren en AED-gebruik
Er wordt aandacht besteed aan reanimatie en het gebruik van een AED. Hier kunnen de leerlingen, als ze voldoende vaardig zijn, een reanimatiecertificaat voor halen. Dit certificaat is ECAC-erkend en is twee jaar geldig.

 

De module wordt door docente Eva Supit gegeven. Zij zorgt ervoor dat de leerlingen na het volgen van deze lessen beslagen ten ijs komen.

 

 

Foto impressie