Eind maart brengen alle brugklassen een bezoek aan het Singer Museum in Laren. Deze excursie wordt georganiseerd door de docenten van het vak beeldende vorming.

Op de fiets vertrokken we vanmorgen door de regen richting Laren. In het Singer Museum kregen de leerlingen een interessante rondleiding. Aan de hand van een paar schilderijen werd van alles verteld over de schilderstijl van Kees van Dongen. Dat is één van de meest bekende kunstenaars uit de twintigste eeuw, samen met grootheden als Matisse, Braque en Picasso. De tentoonstelling geeft het begin van Van Dongens loopbaan en zijn doorbraak in Parijs weer rond 1900.

De leerlingen mochten een schilderij uitkiezen en deze vervolgens natekenen. Er was een museumdocent aanwezig, die uitleg gaf over het kopiëren van een schilderij door gebruik te maken van een compositie. Vol overgave ging iedereen aan de slag. Het gemaakte kunstwerk nemen de leerlingen mee naar school. Daar krijgen ze tijdens beeldende vorming nog een opdracht om een Kees van Dongen schilderij te kopiëren aan de hand van zijn Fauvistische schilderstijl. Dat is een schilderstijl waarin felle kleuren onverdund naast elkaar worden geplaatst. Deze stroming heeft veel raakvlakken met het pointillisme - de kunstenaars werken dan vooral met streepjes en puntjes.

De leerlingen zijn erg creatief dus er zullen weer prachtige kunstwerken gemaakt worden. We kijken al uit naar het eindresultaat.

 

Mascha Kragten – namens de sectie beeldende vorming