De leerlingen uit de brugklas hebben op vrijdag vanaf het 6e uur vrijdagmiddagactiviteiten (VMA). Ze leren dan niet alleen hun eigen klasgenoten beter kennen, maar ook veel leerlingen uit andere eerste klassen. Er is een enorm uitgebreid aanbod. Iedereen kan iets van zijn gading vinden. We zullen Iedere week een activiteit op de website toelichten.

De eerste is: ‘Bouw je eigen escaperoom’. Dit is een activiteit voor leerlingen die altijd al detective wilden zijn, dol zijn op het oplossen van raadsels en mysteries, hele spannende verhalen kunnen bedenken, goed kunnen samenwerken en stalen zenuwen hebben.

Maar wat is een escaperoom nu eigenlijk? Bij een bezoek aan een escaperoom word je opgesloten in een kamer van bijvoorbeeld een gekke professor, een doorgedraaide tandarts of een gemene maffiabaas. De bedoeling is dat je binnen een uur uit deze kamer ontsnapt door allerlei puzzels en geheimen te ontrafelen. De klok tikt door, dus je moet samen met de andere leden van je groep het hoofd koel houden om de opdrachten zo snel mogelijk te volbrengen.

Aan het begin van deze VMA hebben de leerlingen met hun docent Lisanne de Wit een bezoek gebracht aan de escaperooms van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het speelt zich af in een Russische- en Amerikaanse bunker tijdens de Koude Oorlog. Ontsnappen was moeilijk. Maar het is iedereen gelukt om de opdrachten te maken en de puzzels te ontrafelen. Op deze manier konden de leerlingen ervaren hoe het is om in een escaperoom te zitten en konden ze ideeën opdoen. Het was een leuke en spannende middag. 

De volgende stap was om op school zelf een escaperoom te gaan bouwen. Dat is best wel een opgave, die veel creativiteit en tijd vraagt. Maar de resultaten zijn tot nu toe geweldig. De leerlingen hebben nog een aantal weken de tijd om het project af te ronden.