Wat gebeurt er met een plastic badeendje als je ‘m midden in de oceaan van een boot af gooit? Waar drijft die eend naartoe? En drijft ‘ie na een jaar nog steeds vrolijk over de golven?

Een aantal leerlingen uit de tweede klas, die zich hebben opgegeven, gaan op 8 november voor een campusdag naar de Universiteit van Utrecht (UU) toe om samen met leeftijdgenoten te ontdekken wat er gebeurt met het plastic in de oceaan. Een wetenschapper komt van alles vertellen over onderzoek naar plasticvervuiling van de oceaan, de opbouw van plastic, zeestromingen, en het zinken en drijven van plastic. Met deze kennis gaan de jongeren samen een oplossing voor de vervuiling bedenken.

Voor het bezoek aan de Universiteit van Utrecht worden twee voorbereidende opdrachten op school gedaan. Er wordt bioplastic gemaakt en gekeken naar het drijfvermogen van plastic. Wat gebeurt er met plastic als het in het water belandt? Blijft het drijven of zakt het naar de bodem? In de fotoreportage hieronder zijn de leerlingen met deze  opdrachten bezig. De foto's zijn gemaakt door Robert Brouwer en Hans Ram.

De organisatie is in handen van U-Talent. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en zo’n 50 partnerscholen uit de regio Utrecht. Bij U-Talent krijgen havo- en vwo-leerlingen van alle richtingen (bèta tot alfa-gamma) de kans om hun talenten te ontwikkelen.