logo png copy

REUNIE: zaterdag 18 juni 2022

 

Afgelopen zaterdag kwamen meer dan 1.000 oud-leerlingen en (oud-)docenten naar het ATC toe om het 100-jarig bestaan te vieren. De oudste leerlingen, die aanwezig waren, deden in 1954 examen. Aan de hand van een op de website gepubliceerde gastenlijst kon men zien wie er uit welk eindexamenjaar aanwezig zouden zijn.

Er waren door de school diverse zones ingericht, die een periode van 10 à 15 jaar jaar bestreken. Deze ontmoetingsplekken waren ingericht met fotoborden uit de desbetreffende periode. Ook lagen overal jaarboeken die men in kon kijken. Vele herinneringen konden aan de hand hiervan opgehaald worden. Iedere zone had een bepaalde kleur. De aanwezigen was verzocht om een kledingstuk of accessoire in de kleur van hun examenjaar/zone aan te trekken of op te spelden. Als men door de school liep kon men aan de hand hiervan snel zien rond welk tijdstip de andere persoon eindexamen had gedaan. Tevens werd bij de entree van de school een naamsticker gemaakt.

Wat erg gewaardeerd werd waren de rondleidingen in het 'oude' schoolgebouw aan de Emmastraat. Velen maakten gebruik van de mogelijkheid om hier nog een keer rond te lopen.

Aan de achterkant van de school kon men drankjes halen. Ook stonden hier foodcars waar kleine snacks besteld konden worden. Aan lange tafels werd onder het genot van een drankje uitgebreid bijgekletst.

Er was een gezellige en relaxte sfeer. Het weer hielp natuurlijk ook een handje mee. We kijken terug op een bijzonder geslaagde dag. Uit de vele positieve reacties, die wij nadien ontvangen hebben, blijkt dat de aanwezigen ook terugkijken op een fijne memorabele dag.

Oud-leerling Agnes Zuiker, tevens verslaggever bij De Gooi en Eemlander, heeft over de reünie een nieuwsitem gemaakt: Krantenartikel De Gooi en Eemlander.pdf
Ook de Gooi en Eembode heeft aandacht aan deze bijzondere jubileumdag besteed.

De fotoreportage onderaan de pagina geeft een goed beeld weer van de dag. De foto's zijn gemaakt door de schoolfotografen Felix Mei en Stijn Nuvemann.

Feestjaar

* Bovenbouwgala 100 jaar!
* Onderbouwgala 100 jaar! 
* Remake of 'Les jeux sont faits'  
* Flight of the Owls (4 juni) 
   Wielertourtocht van 100 km voor medewerkers
* Reünie (18 juni)

Remake van ‘Les jeux sont faits’

De onderstaande groep oud-leerlingen van examenjaar 1973–1974-1975-1976 speelde in mei 1974 drie voorstellingen van een zelf bewerkt toneelstuk van de novelle van Jean Paul Sartre ‘Les jeux sont faits’. De gymzaal aan de Emmastaat was toen omgetoverd in een heus theater en drie avonden lang bleef er geen stoel onbezet.
 
Nu bijna 50 jaar later heeft dezelfde groep zijn schouders gezet onder een heropvoering. Oude vriendschappen zijn hersteld en het gesprek, dat 47 jaar geleden volledig verstomde, is tijdens lange repetitiedagen weer opgepakt en de bijzondere gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het ATC heeft deze prachtige uitdaging mogelijk gemaakt.

Op 27 en 28 mei veranderde dezelfde gymzaal wederom in een theater en nog eenmaal werd 'Les Jeux sont faits' opgevoerd. Dezelfde rollen, dezelfde acteurs, hetzelfde enthousiasme, maar met hulp van een lange rij mediabedrijven uit Hilversum, op een nog aantrekkelijkere manier.

Het was een fantastische uitvoering. Via een stream kon men ook thuis genieten van de gedreven 'acteurs' en de bijzondere bewerking. De organisatie was in handen van Jos Budie. Hij heeft veel tijd en energie in deze productie gestoken om het geheel tot een groot succes te maken. Ook u kunt dit optreden via de link hieronder bekijken.

Bekijk hier de promo en  bekijk hier het hele optreden.

toneelstuk jos budie

Lies Fennis, Marcel de Haan, Zsuzsika Belovics, Lucas Middelhof, Coen Kouwenhoven, Vincent Alders, Sjors Wolf, Marielle Freeman, Peter Buijs, Bert Minjon, Jeff Zimberlin, Annemarie van der Berg, Marion Hamburg, Edgar van de Laak, Alice van Oerle, Hans Beentjes, Enno Ligthart, Ignaas Baar, Marcus van der Brink, Toon Poelsma, Giel Meijer, Jos Budie.

 

Bekijk hier de publicatie van De Gooi- en Eemlander over de remake van 'Les jeux sont faits'.

Een eeuw Alberdingk Thijm

Honderd jaar geleden startte de R.K. HBS van Hilversum, met 36 leerlingen en 10 leraren, in een villa op de Emmastraat 56. Vanaf 1924 liet de school ook meisjes toe. Het leerlingenaantal groeide en, mede door een brand, werd in 1938 een nieuw gebouw in gebruik genomen. In de Tweede Wereldoorlog nam de Duitse bezetter het pand in bezit en werden de leerlingen en leraren elders ondergebracht. Toen de school in 1946 haar eigen gebouw weer in gebruik nam, was het leerlingenaantal gegroeid en werd bovendien een gymnasiumafdeling geopend. De school heette vanaf dat moment R.K. Lyceum.

Examenstunt

In 1966 sloten de leerlingen uit HBS 6a bij wijze van examenstunt de school en spijkerden boven de deur een nieuw naambordje: "Alberdingk Thijm College". Dat grapje werd in alle ernst overgenomen door het bestuur, zodat de school vanaf 1968 de naam van de 19e eeuwse schrijver kreeg.


Een nieuwe locatie aan het Laapersveld

Leerlingenaantallen bleven groeien en nieuwe noodlokalen met de naam "oranjebouw" boden niet voldoende soelaas. Daarom werd begonnen met de bouw van wéér een nieuwe locatie, het schoolgebouw aan het Laapersveld, waar vanaf 1975 de onderbouw gehuisvest werd.

Lees hier meer over de geschiedenis van het ATC.